Wes Anderson je nevoljko surađivao s Netflixom na novom filmu

Foto: EPA

SVJETSKI poznati redatelj Wes Anderson, koji je radio na filmovima The Grand Budapest Hotel i Moonrise Kingdom, u nedavnom intervjuu je otkrio da će njegov nadolazeći film za Netflix, The Wonderful Story of Henry Sugar, trajati samo 37 minuta. 

Ovaj film, koji se temelji na zbirci kratkih priča Roalda Dahla iz 1977. godine, druga je Andersonova adaptacija Dahlovog djela, nakon Fantastic Mr. Foxa. U glumačkoj postavi nalaze se Benedict Cumberbatch, Ralph Fiennes, Dev Patel i Ben Kingsley. Ovaj projekt je Andersonova prva suradnja s Netflixom, do koje je došlo zbog složenog spleta okolnosti, a ne zbog osobnog izbora, donosi Variety.

"U mom slučaju to je malo čudno", rekao je Anderson o partnerstvu s Netflixom. "Poznavao sam Roalda Dahla i prije nego što sam napravio Fantastic Mr. Fox. Upoznao sam Lindsay Dahl, njegovu udovicu, kada smo prije nekih 20 godina snimali The Royal Tenenbaums. Godinama sam htio adaptirati Henryja Sugara. Priču su ostavili meni jer smo bili prijatelji. Lindsay je tu baklju predala Lukeu, Dahlovom unuku."

"Projekt sam stavio na čekanje. Nisam znao kako pristupiti adaptaciji priče. Znam da mi se u priči svidio način na koji je napisana, svidjele su mi se Dahlove riječi. I onda sam shvatio što trebam učiniti. Shvatio sam da u pitanju nije dugometražni film, već kratki film od 37 minuta. Ali kad sam bio spreman snimiti adaptaciju, saznao sam da Dahlova obitelj više nema prava na priču. Prodali su ih Netflixu", rekao je glumac.

Suradnja s Netflixom

"U osnovi, nisam mogao napraviti film nigdje drugdje jer su oni imali prava", objasnio je Anderson. Također je napomenuo da je kratko trajanje filma još jedan od razloga zašto je došlo do suradnje s Netflixom, jer je filmove te dužine teško prikazati u kinima.

Iako je imao samo pozitivna iskustva s Netflixom tijekom snimanja, Anderson je objasnio da preferira svoje filmove prikazivati u kinima. "Jako sam sretan što se Asteroid City prikazuje u kinima. Focus i Universal su odlični distributeri. Stvarno želim da se moji filmovi prikazuju tako", rekao je.

Asteroid City, Andersonov najnoviji redateljski pothvat, premijerno je prikazan 16. lipnja, a The Wonderful Story of Henry Sugar bi trebao doći na Netflix ove jeseni.

 

 

Pročitajte više