Wim Wenders snima film o projektu urbane obnove, inspirirali ga javni WC-i u Tokiju

Foto: EPA

OD AMERIČKIH putovanja do modernog plesa i pape, filmovi njemačkog redatelja Wima Wendersa su eklektični, a njegova posljednja inspiracija su javni WC-i u Tokiju.

Div europske kinematografije snima film o projektu urbane obnove u kojemu vrhunski arhitekti pretvaraju 17 zapuštenih zahoda u središtu grada u umjetnička djela. Među njima je jedan sa šarenim prozirnim kabinama koje postaju neprozirne kada su vrata zaključana, a drugi je s drvenim pločama dizajnera olimpijskog stadiona Kenga Kume. Svi privlačni novi objekti u četvrti Shibuya glavnog grada besplatni su, pristupačni za invalidska kolica i održavaju ih blistavo čistima.

"Postoji nešto vrlo japansko u toj ideji, u cijelom okruženju. I gotovo mislim da je to utopijska ideja", rekao je Wenders na konferenciji za novinare u srijedu.

"Zato što je toalet mjesto gdje su svi isti. Nema bogatih i siromašnih, nema starih i mladih, svi su dio čovječanstva."

"U nekom drugom životu sigurno bih želio biti arhitekt"

Wenders (76) je izgradio kult svojim umjetničkim filmovima, uključujući Wings of Desire, Buena Vista Social Club i Paris, Texas. Redatelj je rekao da su mu se obratili organizatori projekta renoviranja, nazvanog Tokijski toalet, koji su ga inspirirali da snimi film koji se sastoji od četiri kratke priče i u kojem Koji Yakusho glumi čistača.

"Volim arhitekturu. U nekom drugom životu sigurno bih želio biti arhitekt", rekao je Wenders.

Rekao je da je posebno sretan što radi s poznatim arhitektom Tadaom Andom (80), čiji blistavi okrugli WC ima tanke letvice koje propuštaju svjež zrak dok ljudi peru ruke.

"Bilo mi je tako drago kada sam neki dan vidio njegov toalet i vidio kako radi sa svjetlom... Pomislio sam: 'Ovo je dragocjeno mjesto.'"

Wenders nije prvi put u Japanu: njegov film Tokyo-Ga iz 1985. hommage je gradu japanskog redatelja Yasujira Ozua, a snimio je i dokumentarni film kasnih 1980-ih o modnom dizajneru Yohjiu Yamamotu. Do sada je 12 od 17 novih toaleta u Tokiju završeno i u upotrebi, uglavnom u parkovima i pored kolodvora. Ando je rekao novinarima da se u mnogim zemljama "javni zahodi ne smatraju nečim lijepim".

"Dakle, mislio sam da bi ovi veličanstveni toaleti mogli prenijeti osjećaj ljepote Japana ljudima diljem svijeta."

Pročitajte više