Završetak ovog filma jedan je od najšokantnijih u povijesti filma

Screenshot: YouTube

FILMOVI ponekad imaju krajeve koji se ne sviđaju gledateljima, no nijedan film nije dobio toliko reakcija kao adaptacija poznate novele Stephena Kinga - The Mist. Zanimljivo je i to što se kraj u filmu redatelje Franka Darabonta razlikuje od završetka u noveli.

SPOILER ALERT! Ovaj tekst sadrži spoilere. Ako niste gledali film The Mist nemojte čitati dalje!

The Mist mnogi smatraju filmom s najpotresnijim krajem ikada u Hollywoodu. Radnja prati oca i sina koji odlaze u kupnju. Nakon što se magla spusti na njihov gradić i počnu se pojavljivati smrtonosna stvorenja, oni ostaju zarobljeni u trgovini s grupom ljudi.

Otac David, kojeg glumi Thomas Jane, sa svojim sinom i nekolicinom ljudi odlazi iz trgovine. Nakon što se David vrati u svoju obiteljsku kuću, shvaća da je njegova žena Stephanie mrtva i s grupom preživjelih odlazi iz grada. Nakon nekog vremena auto ostane bez goriva. Bez nade u bolje sutra, David i njegova grupa odluče okončati svoje živote.

Pištoljem koji je imao četiri metka, David ubija svog sina i troje preživjelih. Nakon toga izlazi iz auta u nadi da će ga čudovišta ubiti, no tu dolazi do šokantnog preokreta. Vojska je počela uspostavljati kontrolu nad situacijom, eliminirajući čudovišta i spašavajući preživjele. David se tada u očaju baca na koljena i počne vrištati.

 

Završetak filma podijelio je javnost kao nijedan drugi film dosad. Mnogima je priča bila mučna i šokantna. I dok jedni hvale Darabonta jer se usudio napraviti nešto ne toliko često viđeno u Hollywoodu, drugi smatraju da kraj nije logički osmišljen. Dio gledatelja kojima se kraj ne sviđa, najviše zamjeraju redatelju to što David i njegova grupa nisu ni pokušali preživjeti jednom kad im je ponestalo goriva u autu, već su odabrali smrt.

Ni kraj novele nije sretan, ali daje nadu

Novela završava tako što se David i njegova grupa voze autom i na radiju čuju nejasan glas. Unatoč tome što ni to nije sretan završetak, čitateljima ipak daje neku nadu da bi njihova situacija mogla biti bolja. Iako se film i novela razlikuju u završetku, legendarnom Stephenu Kingu to nije smetalo. On je stao u obranu filma i redatelja.

"Kad je Frank rekao da želi napraviti završetak koji je namjeravao napraviti, u potpunosti sam se složio s tim. Mislio sam da je to sjajno. Bilo je to tako antiholivudski, anti sve. Bilo je nihilistički. Svidjelo mi se", rekao je King.

Pročitajte više