10-minutno povećanje kretanja dnevno može dovesti do 6.9 posto manje smrti godišnje

Foto: Shutterstock

U STUDIJI objavljenoj u Journal of the American Medical Association Internal Medicine (JAMA Network) tim iz Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) Nacionalnog instituta za rak i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koristio je podatke praćenja aktivnosti za procjenu utjecaja umjerenog povećanja tjelesne aktivnosti na javno zdravlje u odrasloj populaciji SAD-a.

Procijenili su da, ako bi odrasli u dobi od 40 do 85 godina ili više povećali umjerenu do veliku tjelesnu aktivnost za 10 minuta dnevno, moglo bi se izbjeći otprilike 6.9% smrtnih slučajeva godišnje, tj. 111.174 života bi moglo biti spašeno.

Slične dobrobiti uočene za muškarce i žene

Dok su prethodne studije "ovisile o manje pouzdanim samoprocjenama o fizičkoj aktivnosti, praktičnom uzorkovanju u odabiru skupine i relativno velikom povećanju razine aktivnosti stanovništva", autori su koristili podatke praćenja aktivnosti iz Nacionalnog istraživanja zdravlja i prehrane (NHANES), prema Nacionalnom institutu za rak NIH-a.

Nacionalni institut za rak istaknuo je da su prethodne studije pokazale da tjelesna aktivnost poboljšava ljudsko zdravlje, smanjujući rizik od nekoliko kroničnih bolesti koje uzrokuju preranu smrt, uključujući neke vrste raka.

Pročitajte više