Ova hranjiva tvar je najvažnija za zdrav mozak, prema nutricionistici s Harvarda

Foto: Unsplash

Ne postoji univerzalni način prevencije demencije. Unatoč tome, veliki broj studija izdvojio je određene hranjive tvari koje mogu pomoći u sprječavanju gubitka kognitivnog funkcioniranja s godinama, poput percepcije, pažnje i donošenja odluka.

Tri vrste neuroprotektivnih hranjivih tvari izazvale su najveći interes stručnjaka: antioksidansi, vitamini B skupine i polinezasićene masne kiseline. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti moždane stanice, vitamini B igraju važnu ulogu u funkciji moždanih stanica, a polinezasićene masne kiseline pomažu u promicanju rasta novih moždanih stanica.

Dok suplementi mogu pomoći u opskrbi ovim hranjivim tvarima, uvijek je bolje pokušati ih unijeti hranom, posebno kada su u pitanju masne kiseline, poput omega-3.

"Kada jedete cjelovitu hranu, dobivate dodatne vitamine, minerale, zdrave masti i proteine. To je dobar temelj na kojem možete izgraditi plan zdrave prehrane", pojasnila je Uma Naidoo, nutricionistica koja je diplomirala na Harvardu.

Omega-3 masne kiseline su nutrijent broj jedan za zdrav mozak

Omega-3 nalazi se u divlje ulovljenoj masnoj ribi poput inćuna, sardina i lososa.

"Divlji losos sadrži razine EPA i DHA koje su korisne za zdravlje našeg mozga. Riba, bogata omega-3 masnim kiselinama, trebala bi se naći na tanjuru barem dva puta tjedno", dodala je Naidoo.

Omega-3 masne kiseline mogu se naći i u namirnicama biljnog podrijetla, poput chia sjemenki, sezama, oraha i sjemenki lana.

"Važno je naglasiti da ne možemo suplementima ili vježbanjem riješiti problem loše prehrane. Zdrav način života povezan je s dobrom prehranom, redovitom tjelovježbom, pravilnim snom, društvenim vezama, upravljanjem stresom i smanjenjem anksioznosti. Sve su to ključni čimbenici za obranu od stanja poput demencije", zaključila je Naidoo.

Pročitajte više