12 namirnica koje mogu biti okidač za migrenu, prema liječniku

Foto: Pixabay

Više od 10 posto ljudi diljem svijeta, osobito u dobi od 20 do 50 godina, ima migrenu.

"Stalno me pitaju postoji li prehrana koja može spriječiti simptome migrene. Ne postoji. Ali, određena hrana može izazvati migrenu i pogoršati simptome", tvrdi dr. Fred Cohen, specijalist za glavobolje i docent medicine i neurologije na Icahn School of Medicine na Mount Sinai.

Prema kliničkim ispitivanjima, to su:

  • kofein
  • alkohol
  • mliječni proizvodi
  • mononatrijev glutamat (pojačivač okusa koji se nalazi u prerađenoj hrani i grickalicama)
  • nitrati i nitriti (nalaze se u prerađenom mesu kao što su kobasice, hrenovke i mesne delikatese)
  • agrumi (naranča, limun, limeta i grejp)
  • umjetni zaslađivači (aspartam i sukraloza koji se često nalaze u dijetalnim gaziranim pićima)
  • hrana bogata tiraminom (odležano meso i dimljena riba)
  • luk
  • orašasti plodovi
  • fermentirana hrana (kiseli krastavci, kimchi, kombucha i kiseli kupus)
  • gluten (kruh, žitarice, pekarski proizvodi, raž i ječam)

"Uvijek govorim svojim pacijentima da obrate pozornost na prehranu. Savjetujem im da vode dnevnik glavobolja kako bi lakše identificirali moguće okidače", ističe dr. Cohen.

Pročitajte više