14 namirnica koje su gore za vaše zube od slatkiša

Foto: Unsplash

MOŽDA niste ni svjesni da sabotirate svoj predivan osmijeh.

Kada se priča o zdravlju zubi, svima odmah na pamet padnu slatkiši, ali postoji dosta namirnica koje mogu biti štetne za vaše dentalno zdravlje. U nastavku vam donosimo popis nekih namirnica za koje bi vam zubar sigurno sugerirao da ih izbjegavate u prevelikim količinama.

Suho voće

"Kada jedete suho voće, zapravo jedete slatkiše", kaže Stephen J. Stefanac, profesor dentalne medicine u dentalnoj školi Michigan sveučilišta, i dodaje: "Suho voće je ljepljivo i ima visok postotak šećera."

To znači da vam šećer zapinje između zubi i s vremenom razvija karijes. Ukoliko možete, zamijenite suho voće svježim.

Gazirana pića

Vjerojatno vam ovo nije preveliko iznenađenje, ali treba ponoviti za svaki slučaj. Pola litre gaziranog pića može imati i do 39 grama šećera (to je skoro deset čajnih žličica). No, to nije jedini problem. Takva pića su kiselkasta i s vremenom nagrizaju caklinu. Najgore što možete napraviti je da pijuckate gazirano piće cijeli dan jer time izlažete zube šećeru i kiselini.

Sok

Kao i gazirana pića, sokovi u bocama mogu biti kiselkastiji i često sadrže dodane šećere, ponekad isto kao i gazirana pića. Taj šećer hrani bakterije u vašim ustima koje su odgovorne za propadanje zubi. No, ovdje postoji alternativa. Naime, sok od jabuke obično nema dodatne šećere pa je najzdraviji izbor.

Umak za tjesteninu

Rajčice su zdrave, ali sadrže dosta kiseline.

"Konzumiranje umaka od rajčice sa špagetima dvostruko povećava štetu caklini", smatra stomatologinja Tricia Quarty iz Brooklyna u New Yorku.

Po njezinom mišljenju, kiselkasti umak napada caklinu, a ugljikohidrati hrane bakterije koje uzrokuju raspadanje zubi. Ukoliko želite jesti špagete, Quarty preporučuje da ih konzumirate sa sirom.

Flaširana voda

Čak i obična voda može sadržavati minerale dodane zbog okusa, a ti minerali povećavaju kiselost. U stvari, takva voda može imati istu količinu kiseline kao čaj i kava. Teško je reći koje marke sadrže više kiselosti od drugih, ono što vam možda može pomoći je da pri kupnji tražite onu vodu na kojoj piše da je destilirana jer destiliranje smanjuje razinu pH kiselosti.

Jabučni ocat

Ovaj ocat često se spominje zbog mnogih pozitivnih karakteristika u procesu detoksifikacije, ali možda niste ni svjesni koliko je on stvarno opasan po vaše zube. Ukoliko ga koristite u prehrani ili dijeti, obavezno ga razrijedite u vodi, popijte ga naiskap te dobro operite zube nakon toga.

Kava, čaj, frape

Kava i čaj vam mogu pomoći da ujutro lakše započnete dan, ali sigurno nisu prijatelji vašim zubima. Oboje su diuretici s visokim postotkom kiselosti što znači da isušuju usta.

"Slina je prirodni sustav ispiranja svega iz usta", kaže liječnik Tyrone Rodriguez, šef odjela pedijatrijske stomatologije u New Havenu.

"Kada ostanete bez sline, izloženiji ste karijesu te upali desni", rekao je Rodriguez i dodao da je frape još gori jer, uz sve navedeno, još sadrži i dodane šećere. Rješenje? Dobro isperite usta vodom poslije ovih pića i zaštitite zube.

Gumeni vitamini

Bez obzira na sve veću popularnost, važno je zapamtiti jedno - gumeni vitamini su u osnovi najobičniji slatkiši. Sadrže šećere, ljepljivi su i lagano će se uvući između zubi. Probajte zaštititi zube tako da birate vitamine koje možete progutati ili barem sažvakati.

Čips s okusom

Prvo, tvrdi čips vam može razrezati desni i napraviti rane u ustima, a budući da se radi o prerađenim ugljikohidratima, ovo je savršena hrana za bakterije koje uzrokuju propadanje zubi. Okusi koji se nude dobivaju se dodavanjem kiselosti koja na vaše zube djeluje kao brusni papir. Što je okus intenzivniji, to je razina kiselosti veća.

Ukoliko vam treba neka grickalica, radije pojedite kokice.

Pastile protiv kašlja

Kao i gumeni vitamini, pastile možda ne biste klasificirali kao slatkiše, ali u osnovi, za vaše zube oni su upravo to. Doktor Stefanac prisjetio se jednog pacijenta koji je imao velike količine plaka na zubima zato što je pastile tretirao kao bombone.

"Cuclao je pastile cijeli dan i bio uvjeren da su one zdrave pa da se nema čega bojati", rekao je Stefanac.

Alkohol

Bez obzira o kojem alkoholu se radi, sve vrste rade neki tip štete vašim zubima, pogotovo ako volite uživati u piću. Pivo sadrži ugljikohidrate koji štete zubima, vino također šteti caklini zbog kiselosti, a i sadrži velike količine šećera. Kokteli su prepuni dodanih šećera i možda i najopasniji za zube. Pića koja sadrže veću razinu alkohola isušuju usta i izlažu vas povećanoj opasnosti od stvaranja karijesa i upale desni.

Led

Žvakanje leda, koje se većini omakne, može vam u sekundi uništiti zub. Pokušajte se riješiti ove navike jer je iznimno opasna po zube, a s vremenom vam i zubi slabe pa su mogućnosti pucanja sve veće.

Energetski i sportski napici

Bez obzira na njihove izazovne nazive, ovi napici prepuni su šećera i kiselina, dvostruke opasnosti za vaše zube. Kao dodatnu opasnost, dosta napitaka sadrži i jedan ljepljivi sastojak koji održava boju napitka ravnomjerno raspoređenom radi vizualnog efekta. Rezultat je da šećeri i kiseline duže ostaju na zubima i mogu napraviti veću štetu. Radije konzumirajte običnu vodu.

Jogurt

Kako jogurt može biti opasan za zube? Ukoliko koristite običan jogurt, nikako. On sadrži kalcij i probiotike i načelno je koristan za zube. No, mnogi voćni jogurti (uključujući grčki), sadrže puno zaslađivača i dodanih šećera i kiselina i gotovo da ukidaju prednosti za zdravlje koje ima običan jogurt. Zato, prestanite kupovati jogurte s okusom i konzumirajte obične, savjetuje The Healthy.

Pročitajte više