5 iznenađujućih stvari koje se događaju vašem tijelu kada počnete dizati utege

Foto: 123RF

JOŠ uvijek se bojite utega?

Vrijeme je da se riješite tog straha jer vam podizanje istih može itekako pomoći u gubitku kilograma i zatezanju tijela, više nego kardio treninzi.
 
No treninzi snage su puno više od samo jačanja i učvršćivanja vašeg tijela jer donose još toliko puno koristi za vaše tijelo i um. Danas vam otkrivamo 5 nevjerojatnih učinaka koje oni imaju, u nadi da ćete ih početi dizati već danas.
 
1. Vaš metabolizam dobiva poticaj
 
Imanje više mišića pretvara vaše tijelo u stroj za spaljivanje masnoća. Drugim riječima, izgradnja mišićne mase pomaže tijelu učinkovitije spaljivanje masti u mirovanju, dok kardio treninzi imaju svojih prednosti, naravno, no kroz njih ne razvijate toliko mišićnu masu kao što to činite treninzima snage. Dakle, ako želite spaljivati masnoće i dok sjedite pred televizorom, prethodno odradite ubojiti trening s opterećenjima čiju ćete težinu prilagoditi svojoj fizičkoj spremi.
 
2. Štitite svoje kosti
 
Sve veći broj istraživanja pokazuje kako vježbanje s utezima istovremeno jača i štiti vaše kosti te smanjuje rizik od osteoporoze i mogućih prijeloma. 
 
3. Kvalitetnije ćete spavati
 
Kvalitetan trening s opterećenjima prirodni je lijek za probleme sa spavanjem, što su dokazala i brojna znanstvena istraživanja. To se neće dogoditi nakon prvih nekoliko treninga, ali hoće ako ćete biti redoviti i uporni. Također, primijetit ćete kako imate više energije tijekom dana kada ove treninge uvrstite u svoju fitness rutinu. No prema savjetima portala Health, intenzivni treninzi snage neposredno prije odlaska u krevet mogli bi imati suprotni učinak te poremetiti vaš san.
 
4. Pozdravite se sa stresom
 
Stres kao bolest modernog društva nije nešto što možete u potpunosti iskorijeniti no svakako možete naučiti kako ga kontrolirati te smanjiti na najmanju moguću razinu. U tome vam mogu pomoći i treninzi snage koji itekako pozitivno utječu na vaše raspoloženje. Usmjerite svoj stres na utege i moćne pokrete te se oslobodite fizički i emocionalno.
 
5. Vaš mozak će bolje funkcionirati
 
Izgradnja mišićne mase i snage može dovesti i do boljeg funkcioniranja mozga. No poboljšanje kognitivnih funkcija dolazi tijekom vremena pa će vam se upornost i dosljednost isplatiti i na ovom planu. 

Pročitajte više