7 mil. pregleda: Dentalna higijeničarka pokazala kako izgleda jutarnja oralna rutina

Foto: Pixabay

Iako ujutro posvećujemo puno pažnje našem izgledu, uglavnom smo fokusirani na kožu i kosu, dok zube zanemarujemo. Zdrav osmijeh podiže samopouzdanje, ali i utječe na naše zdravlje u borbi protiv karijesa i bolesti desni.

Dentalna higijeničarka, Krysta Ambruson, pokazala je kako izgleda njezina jutarnja rutina oralne higijene. Svoju metodu, koja uključuje četiri koraka, podijelila je na TikToku i skupila više od sedam milijuna pregleda.

Počnite s kokosovim uljem

Ambruson jutro počinje ispiranjem usta kokosovim uljem. Kaže da je to prva stvar koju preporučuje ajurvedska medicina.

"Bakterije imaju masni, lipidni sloj. Masti u kokosovom ulju pomažu razgraditi taj sloj i tako uklanjaju bakterije, toksine i mikrobe u zubima i desnima. Također, kokosovo ulje hidrira tkiva i zube", pojasnila je.

Stomatologinja Krystyna Wilczynski za Newsweek kaže da se kokosovo ulje doista navodi kao prirodni lijek, ali ga ona ne preporučuje svojim pacijentima jer nisu zabilježeni dokazi da doista djeluje.

Nemojte zanemariti jezik

Nakon temeljitog ispiranja usta kokosovim uljem, Ambruson čisti svoj jezik strugačem od nehrđajućeg čelika. Dr. Wilczynski slaže se da je to koristan dio jutarnje oralne njege jer "jezik sastoji od sitnih pukotina u kojima se mogu nalaziti bakterije i ostaci hrane, što može uzrokovati pojavu naslaga na jeziku."

Čišćenje zubnim koncem

Ambruson potom čisti prostor između zubi koncem. To je važno kako bi se uklonila sva hrana i bakterije nakupljene između zubi.

@krystaambruson My morning oral hygine routine as a dental hygienst !!! #dentalhygienist #teeth #oralhygiene #oralcare #toothbrush #electrictoothbrush #whiteteeth #teethcare #oilpulling #waterflosser #morningroutines ♬ original sound - Krysta, RDH

Četkanje zubi

Posljednji korak jutarnje oralne rutine ove dentalne higijeničarke uključuje četkanje zubi. Kaže da je važno četkati vanjsku, unutarnju i površinu za žvakanje.

Savjetuje se da ispljunete višak paste za zube, ali da ne ispirete usta vodom nakon četkanja.

"Kao da stavite kremu za sunčanje pa skočite u bazen", rekla je.

Slaže se s tim i dr. Wilczynski.

"Aktivni sastojak većine zubnih pasti je fluor koji pomaže u sprječavanju karijesa. Djeluje na ponovnu mineralizaciju cakline na zubima, pomažući u održavanju cakline čvrstom. Ispiranjem razrjeđujemo fluor, što ga čini manje učinkovitim", zaključila je.

Pročitajte više