Koliko i kako debljaju anti-bebi pilule?

Foto: Shutterstock


NEMA sumnje u to da se korištenje kontracepcijskih pilula kod žena često povezuje sa debljanjem, te tako mnoga istraživanja pokazuju kako one zapravo i mogu biti uzrok povećanja tjelesne kilaže. Međutim, anti-bebi pilule nisu direktan uzrok zbog kojeg dolazi do debljanja i ne treba ih gledati kao takve. Iznimka je sredstvo kontracepcije "Depo-provera" koje se unosi injektivno te uslijed kojeg dokazano dolazi do nuspojave povećanja tjelesne težine.


S obzirom na razne vrste i kombinacije hormona koje sadrže anti-bebi pilule, i s obzirom na genetiku pojedine žene,njihov učinak na tjelesnu težinu može biti različit. Tako se u pojedinim slučajevima pokazalo kako uzimanje kontracepcijskih pilula može ubrzati bazalni metabolizam u nekoj manjoj mjeri i čak dovesti do gubitka kilograma, ali ipak puno češći slučaj je povećanje tjelesne težine koje nastaje uslijed nesvjesnog unošenja većeg broja kalorija i zadržavanja vode u tijelu.

Pilule zapravo ne stvaraju nove masne stanice ali mogu povećati apetit i u konačnici žene, najčešće nesvjesno, jedu više nego inače. Rješenje je kontrola unesenih kalorija i tjelovježba. Obratite pozornost na to jedete li više nego prije nakon što ste počeli piti pilule. Druga vrsta povećanja tjelesne težine jest veće zadržavanje vode u tijelu koje možemo nazvati i "lažno" debljanje budući da se ne radi o stvaranju masnih naslaga, već isključivo o tekućini koje se relativno lako možemo rješiti. U tom slučaju dovoljno je piti puno vode tijekom dana, smanjiti unos soli i slanih namirnica te uvrstiti puno povrća i voća u svoju prehranu.

Sličan odgovor žensko tijelo ima i na menstrualni ciklus. Povećan osjećaj gladi i zadržavanje vode razlog su povećanju tjelesne težine, a oboje možemo vrlo lako kontrolirati, te stoga ne možemo reći kako anti-bebi pilule nedvojbeno debljaju.
 

 

Pročitajte više