Ako primijetite ovo dok hodate, to bi mogao biti znak da imate probleme sa srcem

Foto: Pexels/ Pille Kirsi

SAMO u SAD-u svakih 36 sekundi jedna osoba umre od posljedica srčanih bolesti. Zato su upravo srčane bolesti vodeći uzrok smrti u SAD-u, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Također, zato simptome ovih bolesti - koliko god bili suptilni - uvijek treba shvatiti ozbiljno.

Međutim, srčane probleme ne signaliziraju uvijek izdašni bolovi u prsima ili ruci. David Newby, profesor kardiologije na BHF Centre of Research Excellence na Sveučilištu u Edinburghu, nedavno je upozorio javnost na jedan takav simptom. Upozorio je da bi ovaj naizgled nepovezan osjećaj, koji se može pojaviti kada hodate ili vježbate, mogao biti znak ozbiljnog problema sa srcem.

U svom upozorenju Newby je oglasio uzbunu zbog stanja nazvanog periferna arterijska bolest (PAD), koje pogađa oko 8.5 milijuna Amerikanaca, a mnogi od njih toga nisu ni svjesni.

Prema American Podiatric Medical Association (APMA), PAD nastaje kada nakupljanje masnih naslaga ili višak kalcija uzrokuju stvrdnjavanje, sužavanje ili začepljenje arterija. To dovodi do smanjenja protoka krvi u nogama i stopalima i može povećati rizik od srčanog ili moždanog udara.

Mišićni grč

Newby kaže da ovaj smanjeni protok krvi u nogama može pokrenuti simptome kada hodate ili vježbate.

"Ako prilikom hodanja osjetite grčeve, možda bi bilo dobro posjetiti svog liječnika jer to može biti znak PAD-a", napisao je za BHF-ov magazin Heart Matters Magazine. 

APMA se slaže s njegovom preporukom, dodajući da nikada ne smijete ignorirati bolove u nogama ako im ne znate uzrok.

"Rano otkrivanje PAD-a može pružiti priliku za liječenje čimbenika rizika, koje može usporiti napredovanje bolesti i smanjiti mogućnost srčanog i moždanog udara", dodaje APMA.

Prema Američkom udruženju za srce, ne postoji rješenje za liječenje PAD-a, ali postoji nekoliko načina za smanjenje ili čak poništavanje simptoma. Te promjene u načinu života najčešće uključuju zdravu prehranu, pojačano vježbanje i odvikavanje od duhana.

Kao i kod mnogih bolesti srca, rano otkrivanje PAD-a je ključno. Srećom, vaš liječnik može provesti jednostavan test nazvan mjerenje gležanjskog indeksa (ABI) kako bi utvrdio patite li od ovog stanja. Usporedbom krvnog tlaka u gležnjevima s krvnim tlakom u ruci ABI bi trebao upozoriti liječnika na problem ako postoji.

Naravno, kao što APMA ističe, simptomi koji nastaju zbog PAD-a mogu ići puno dalje od jednostavnih grčeva. Neki od njih su umor ili bol u nogama, bedrima ili stražnjici, koji se uvijek javljaju kada hodate, ali nestaju kad se odmarate, ili pak bolovi u stopalima ili nogama zbog kojih loše spavate.

Oni s PAD-om mogu također razviti kožna oboljenja ili čireve na stopalima ili prstima, koji ne zarastaju osam do 12 tjedana, prenosi Best Life.

Pročitajte više