Ako ste stariji od 40, trebate manje jesti ove namirnice. Usporavaju metabolizam

Foto: Shutterstock

METABOLIZAM je proces u kojem se kalorije, koje se unose hranom i pićem u organizam, pretvaraju u energiju koja je neophodna za održavanje svih životnih funkcija. Kako starimo, već nakon ulaska u četrdesete godine, metabolizam ima tendenciju usporavanja, zbog čega je održavanje zdrave tjelesne težine i razine energije teže, a time i još važnije.

Razumijevanje kojih namirnica mogu usporiti metabolizam ključno je za one starije od 40 godina, jer njihovo izbjegavanje može pomoći u održavanju boljeg zdravlja i vitalnosti. Skupina dijetetičarki i nutricionistica otkrila je pet namirnica koje nakon ulaska u četrdesete mogu utjecati na metabolizam.

Krafne

Iako su vrlo ukusne, krafne mogu pridonijeti sporom metabolizmu ako se pretjerano konzumiraju. Glavni razlozi za to su visok sadržaj šećera, nezdravih masnoća i rafiniranog brašna, prenosi She Finds.

Dijetetičarka i nutricionistica Sara Chatfield ističe da "metabolizam usporava s vremenom, pa konzumiranje visokokalorične hrane lako može dovesti do debljanja. Krafne sadrže zasićene masti koje mogu dovesti do upale i povećati rizik od srčanih bolesti". 

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi vrlo su zdravi, ali mogu usporiti metabolizam ako se jedu u prekomjernim količinama. Osim toga, zbog visokog udjela zdravih masti, proteina i vlakana, pretjerana konzumacija može spriječiti i napore za mršavljenje, prenosi She Finds. Do toga dolazi zato što su orašasti plodovi bogati mastima i kalorijama.

"Orašasti plodovi poput badema bogati su vitaminom E, snažnim antioksidansom, te masnoćama zdravim za srce koje smanjuju rizik od srčanih bolesti. Međutim, samo jedna šaka može sadržavati 150-200 kalorija", objašnjava dijetetičarka Destini Moody. Dodaje da su bademi najbolji izbor za konzumaciju, ali da je potrebno paziti da se ne pretjera u dnevnoj količini konzumacije.

Muffini

Mnogi muffini kupljeni u trgovini krcati su rafiniranim šećerima, prerađenim brašnom i nezdravim masnoćama, bez obzira na njihovu raznolikost okusa. Bilo da se radi o borovnicama, komadićima čokolade ili banani, ovi muffini obično sadrže visoke razine rafiniranih ugljikohidrata koji mogu brzo povećati razinu šećera u krvi i s vremenom doprinijeti otpornosti na inzulin.

"Možete ih zvati muffinima, ali za mene su to torte. Bilo da su iz pekare ili kutije, tradicionalni muffini bogati su kalorijama i mastima, što bi s vremenom moglo dovesti do sala na trbuhu. Neki od njih sadrže više od 350 kalorija po muffinu." - ističe dijetetičarka Lisa Andrews koja savjetuje da, kad god možete, radite ove popularne slastice kod kuće.

Bijeli kruh

Bijeli kruh, često napravljen od rafiniranog brašna, može se povezati s usporenim metabolizmom ako se pretjerano konzumira. To može doprinijeti inzulinskoj rezistenciji tijekom vremena, ometajući metaboličku učinkovitost.

Dijetetičarka i nutricionistica, Krutika Nanavati, kaže da "visok glikemijski indeks bijelog kruha može izazvati skokove inzulina i potaknuti skladištenje masnoće oko trbuha". Dodaje da bijelom kruhu nedostaje nutritivna vrijednost potrebna za uravnoteženu prehranu, prenosi She Finds.

Jogurti s okusom

Jogurti s okusom za mnoge su ukusan i brz međuobrok, ali za one starije od 40 godina mogu se povezati s usporenim metabolizmom jer sadrže dodane šećere i umjetna bojila. Prekomjerni sadržaj šećera u aromatiziranim jogurtima može pridonijeti inzulinskoj rezistenciji, potencijalno ometajući metaboličke procese s vremenom.

"Neki aromatizirani jogurti mogu sadržavati puno dodanih šećera, što može pridonijeti debljanju i drugim zdravstvenim problemima ako se konzumiraju u prekomjernim količinama", dodaje nutricionistica Lisa Richards.

Savjetuje da odaberete zdravije alternative, poput običnog grčkog jogurta, a potrebu za slatkim zadovoljite dodavanjem namirnica poput svježeg voća ili meda.

Pročitajte više