Beverly Hills prvi je američki grad koji je zabranio prodaju duhanskih proizvoda

Foto: 123RF

BEVERLY HILLS službeno je prvi američki grad koji je zabranio prodaju duhanskih proizvoda. Do 2021. godine, cigarete, cigare, električne cigarete i drugi duhanski proizvodi neće se više moći kupiti na benzinskim crpkama, u trgovinama i ljekarnama. Iznimka će biti saloni vrhunskih cigara i hoteli.

CNBC izvještava da je početkom lipnja Gradsko vijeće Beverly Hillsa izglasalo ovu zabranu koja treba stupiti na snagu 2021. godine.

"Prodaja duhanskih proizvoda u gradu povećava pristup štetnim i opasnim proizvodima i ne promiče sliku grada kao zdravog", navodi se u pravilniku.

Odluka je kontroverzna, prvenstveno među poduzetnicima. Protivnici tvrde da će zabrana prodaje naštetiti prodaji i prisiliti poslodavce na otpuštanje radnika. Zagovornici odluke, s druge strane, tvrde da koristi za zdravlje nadmašuju negativan utjecaj koji zabrana može imati na prodaju.

Članica Vijeća Lili Bosse podržava zabranu jer vjeruje da je usklađena s pozitivnim imidžom Beverly Hillsa kao grada svjesnog zdravlja.

"Mislim da je ovo važan trenutak za naš grad i zajednicu", rekla je.

Thomas Briant, izvršni direktor Nacionalne udruge prodavaonica duhanskih proizvoda, s tim se ne slaže. Kaže da se ovime vrši udar na benzinske postaje i trgovine u kojima duhanski proizvodi čine trećinu prodaje.

"Kada prodaju duhanskih proizvoda zabranite u trgovinama, profitabilnost više ne postoji. Vjerujemo da će trgovine u Beverly Hillsu otpuštati zaposlenike i vjerojatno morati zatvoriti svoja vrata", izjavio je za CBS News i dodao da će zabrana prisiliti mještane na kupnju duhanskih proizvoda u susjednim gradovima.

Pročitajte više