Bio je najveći bodybuilder svih vremena, imao je nadljudsku snagu. Sada jedva hoda

Foto: Profimedia

RONNIE Coleman dominirao je međunarodnom bodybuilding scenom od 1998. godine, a titulu Mr. Olympije osvojio je osam godina zaredom. "Na vrhuncu Ronniejeva snaga je bila nadljudska", rekao je njegov kolega i dizač utega Kevin Levrone.

"Nemate šanse izgledati kao on. To je dar od boga. To je dar genetike", izjavio je.

Ronnie je zaradio nadimak The King. No sada, u svojim 50-ima, možda više nikada neće hodati bez pomoći. Fitness fanatik, koji je nadaleko poznat kao najveći bodybuilder svih vremena, ne žali nakon što ga je iscrpljujuća karijera ostavila u invalidskim kolicima.

Priča o Ronniejevom usponu i padu prikazana je u dokumentarcu Ronnie Coleman: The King, koji se može pogledati na Netflixu. Bivši svjetski prvak u filmu prati svoju malu djecu po kući na štakama. Ostaje bez daha i ne može sam ustati. Kaže da su njegovi zdravstveni problemi posljedica brojnih operacija leđa i kukova. Liječnici dodaju da je to također zbog degenerativnog trošenja i godina treniranja.

"Ustajem ujutro i treba mi minuta. Samo se moram naviknuti na to", kaže Ronnie u dirljivoj sceni.

Bliski prijatelj i vlasnik teretane Brian Dobson rekao je da je zaplakao kada je vidio svog "nadnaravnog" prijatelja kako koristi hodalicu.

Coleman je rođen 1964. godine u Louisiani. Dva desetljeća kasnije diplomirao je računovodstvo, ali onda je preselio u Teksas i postao policajac. Tada ga je kolega nagovorio da se upiše u teretanu. U zamjenu da se natječe za Mr. Texasa ponuđeno mu je besplatno članstvo u teretani.

Ronnie je od malih nogu patio od problema s leđima, ali odbio je dopustiti da ga bol spriječi da postane svjetski prvak. Vježbao je i pobijedio u mnogim natjecanjima dok se borio s hernijom diska. Naknadne operacije i oštećenje živaca doveli su do utrnulosti u nogama koja ga i danas muči.

Bol je bila ogromna i pio je jake opijatne lijekove koje često koriste pacijenti s rakom.

"Toliko me dugo boli da sam se navikao na to. Pijem tablete, malo pomažu", dodaje.

Na ljestvici od 1 do 10 svoju bol opisuje kao "obično 9 ili 10".

"Kad sam se natjecao, bol bi se popela na 12 ili 13. Nekad je nepodnošljiva. Ako me jako boli, samo sjedim dok se drugi fotografiraju. Uglavnom mi je onda teško ustati", pojašnjava.

2020. platio je tri operacije oko dva milijuna dolara. 

"Cijena svake operacije koju sam obavio iznosila je od 300 do 500 tisuća dolara", govori Ron Harris iz Muscular Developmenta.

Unatoč svemu, Ronnie je optimističan.

"Možda imam malo problema s pokretljivošću, ali još uvijek treniram noge dva puta tjedno. Nedostaju mi čučnjevi, ali barem mi je ostalo snage u nogama", kaže Ronnie.

Nakon što se umirovio, Ronnie je osnovao tvrtku koja prodaje dodatke prehrani. Svake godine zaradi oko 15 milijuna dolara. Sretno je oženjen i ima četvero djece. Da mu se pruži prilika, kaže da bi sve ponovio.

"Žao mi je što mu se sve to dogodilo, ali mislim da se on ne osjeća loše jer je učinio ono što je morao da postane najveći bodybuilder svih vremena. I ući će u povijest kao najveći", zaključuje Colemanov kolega bodybuilder Jay Cutler.

Pročitajte više