Birate "zdrav" doručak umjesto tradicionalnog? Možda radite više štete nego koristi

Foto: Unsplash

PET prijateljica sastalo se na brunchu. Janice, Alice, Petunia i Karen, inspirirane savjetima za mršavljenje, naručuju tost s avokadom i sjemenkama. Zatim se konobar okreće Monici. Ona traži slaninu i jaja na tostu. Monicine prijateljice šokirano izbulje oči, a žamor u restoranu utihne. Konobar pokušava razuvjeriti Monicu da ipak naruči nešto drugo.

Ovo je scenarij koji je na Instagramu opisao trener Graeme Tomlinson. Kako kaže, Monicine prijateljice vjeruju da slanina deblja.

"Monica je godinama pokušavala smršavjeti. Ali nedavno je napravila neka osnovna istraživanja o prehrani. Otkrila je da slanina i jaja na tostu iz ovog restorana imaju manje kalorija od toliko cijenjenog tosta s avokadom. Ona zna da su mikronutrijenti važni za cjelokupno zdravlje, ali da energetska ravnoteža definira gubitak masti, a ne određenu hranu", kaže Tomlinson u nastavku.

Svoju poantu jasno je dočarao grafikama kojima je usporedio takozvane zdrave namirnice i one koje se smatraju nezdravima. 

Dok avokado na tostu sadržava 505 kalorija i 11 grama proteina, tost sa slaninom i jajem ima 360 kalorija i 21 gram proteina.

Slično je i s nekim drugim jelima. Integralni tost s bademovim maslacem i sirupom od agave ima 255 kalorija, a tost s džemom od malina 145. U "zdravoj" proteinskoj pločici je 238 kalorija, a čokoladnoj 248. 

"Hrana nije modni izričaj. Ona ne podiže vaš profil na višu razinu i ne daje vam na važnosti. Hrana je izvor energije. U njoj treba uživati, a ne je osuđivati", zaključio je Tomlinson.

Pročitajte više