Bivši trener Jennifer Aniston kaže: Slatka gazirana pića su za zdravlje gora od droge

Foto: Pexels

ZAŠEĆERENA gazirana pića lošija su za ljudsko zdravlje od kokaina, tvrdi slavni fitness trener koji je radio sa zvijezdama poput Nicole Kidman i Jennifer Aniston.

Sebastian Lagree više od 20 godina dovodi najveće holivudske zvijezde u formu i svima govori da izbjegavaju tri stvari: gotovu hranu koja se podgrijava u mikrovalnoj pećnici, prženu hranu i gazirana pića.

"Slatka gazirana pića su najgora. Kokain je ilegalan, ali gazirana pića nisu, a, po mom mišljenju, gora su od kokaina", rekao je za Daily Mail.

Svoju tvrdnju potkrjepljuje istraživanjima koja su pokazala da su u gaziranim sokovima ogromne količine kemikalija i dodanog šećera koje, prema znanstvenicima, imaju sličan učinak na naš mozak kao teške droge.

"Visoko prerađena hrana, uključujući krafne, gazirana pića, žitarice i pizze, trebala bi se klasificirati kao droga jer uzrokuje kompulzivnu upotrebu i utječe na promjenu raspoloženja", objavili su u travnju znanstvenici u svojoj recenziji u časopisu BMJ. Oni su prekomjernu konzumaciju dodanih šećera povezali s dijabetesom, gihtom, pretilosti, visokim krvnim tlakom, srčanim i moždanim udarom, rakom, astmom, karijesom, depresijom i ranom smrti.

Voda je najzdravija

Istraživači sa Sveučilišta Harvard promatrali su skupinu od gotovo 100.000 Amerikanki starijih od 50 godina više od 20 godina. Otkrili su da su žene koje su pile jedno ili više gaziranih pića zaslađenih šećerom dnevno imale 85 posto veću vjerojatnost da će im se dijagnosticirati rak jetre u usporedbi s onima koje su pile manje od jednog gaziranog pića tjedno.

Oni koji su svakodnevno pili gazirana pića također su imali 68 posto veću vjerojatnost da će umrijeti od bolesti jetre od onih koji su pili tri ili manje takvih pića mjesečno.

"Ništa nije bolje od vode. S njom ne možete pogriješiti", ističe Lagree. Također, preporučuje konzumaciju piletine, plodova mora, raznog povrća i žitarica umjesto pržene i gotove hrane.

"Ne možete treningom riješiti lošu prehranu. Nema smisla da u teretani pokušavate nadoknaditi konzumaciju nezdrave hrane", zaključio je.

Pročitajte više