Boja jezika može upozoriti na rak ili dijabetes, tvrde znanstvenici s Harvarda

Foto: Shutterstock

Naš jezik zapravo može otkriti puno o našem zdravlju. Od boje do teksture, izgled jezika može dati naznake o tome što se događa u tijelu. To su potvrdili i znanstvenici s Harvarda. U istraživanju su zaključili da bi jezik trebao imati okrugao i simetričan izgled.

Također, napominju da jezik može imati bijeli sloj. Prema odontologu Tienu Jiangu, bijeli sloj "dolazi od proteina zvanog keratin koji nam pomaže da ga ne ogrebemo dok jedemo." Osim toga, zaključili su da boja jezika ovisi o tome što jedemo, izvještava The Olive Press.

Istraživači kažu da je to zato što izbočine na jeziku, poznate kao papile, upijaju boje i ostatke stvari koje jedemo i pijemo. Smeđi, crni, bijeli, crveni jezik ili jezik s ranicama znak je upozorenja za moguće zdravstvene probleme. Objasnili su na koje zdravstvene probleme ove boje jezika mogu ukazivati.

  • Smeđa ili crna: "Smeđi ili crni jezik ukazuje na stanje koje se zove 'crni dlakavi jezik' koje se javlja kada papile postanu prevelike. Obično ove male izbočine nemaju puno prostora za rast, ali ako imaju, mogu zarobiti bakterije i mješavine obojene hrane, ostavljajući smeđu ili crnu nijansu", navode istraživači. To može biti uzrokovano pušenjem, uzimanjem antibiotika, suhoćom usta, prekomjernim pijenjem kave ili čaja i lošom oralnom higijenom.
  • Crvena: To može značiti da imamo nedostatak B12 ili upalu grla.
  • Bijele mrlje ili ranice: Bijele mrlje ili ranice na jeziku znak su prekomjernog rasta gljivica, otkrili su znanstvenici s Harvarda. Može biti uzrokovan stanjima kao što su dijabetes, AIDS, uzimanje antibiotika, liječenje raka, korištenje zubnih proteza, pušenje ili suha usta. U teškim slučajevima ranice mogu biti znak raka usta. Slično ako postanu žute, crvene i bolne.

Pročitajte više