Bruce Willis povukao se iz glume zbog afazije. Evo što treba znati o tom stanju

Foto: EPA

BRUCE Willis službeno napušta glumu zbog zdravstvenih problema. 67-godišnjem glumcu nedavno je dijagnosticirana afazija, jezični poremećaj koji utječe na govor, prema objavi njegove bivše supruge Demi Moore. 

"Bruceovim fanovima željeli smo kao obitelj reći da naš voljeni Bruce ima zdravstvenih problema, nedavno mu je dijagnosticirana afazija, što utječe na njegove kognitivne sposobnosti. Kao rezultat toga, Bruce se udaljava od karijere koja mu je toliko značila", napisala je Moore na društvenim mrežama.

Prema Klinici Mayo, afazija je kognitivna degenerativna bolest koja utječe na sposobnost govora, pisanja i razumijevanja jezika, bilo pisanog ili govornog. Bolest pogađa otprilike milijun Amerikanaca i gotovo 180.000 Amerikanaca godišnje oboli od nje, prema Nacionalnom institutu za zdravlje.

Afazija je obično simptom drugog stanja, uključujući moždani udar ili tumor na mozgu. Neki simptomi uključuju nesuvislo govorenje, nerazumijevanje razgovora ili pisanje riječi ili rečenica koje nemaju smisla. Preporučuje se potražiti hitnu pomoć ako se pojave ovi simptomi jer mogu ukazivati na moždani udar.

Za afaziju ne postoji lijek, ali se stanje može ublažiti brojnim terapijama kako bi se pacijentima pomoglo da poboljšaju svoje obrasce govora i pisanja.

Pročitajte više