Budni odmor je sve popularniji wellness trend, ovako ga možete prakticirati

Foto: Unsplash

POJAVOM tehnologije i digitalnim napretkom, naš život je zasigurno postao lakši. Iako još uvijek vodimo užurban život, postoje jednostavniji načini da ostanemo povezani sa svojim voljenima, učinimo zadatke jednostavnijima za upravljanje i učinkovitije vodimo financije. 

Međutim, postoje li nedostaci života u tako modernom, naprednom okruženju? Stručnjaci kažu da postoje. Takav život može drastično utjecati na naše fizičko i mentalno stanje. 

No, u Americi postaje popularan novi trend wellnessa, pod nazivom "Waking Rest" (eng. budni odmor), koji pomaže ljudima u upravljanju izvorima stresa i ublažavanju posljedica za mentalno zdravlje.

"Budni odmor" - Nova tehnika wellnessa

Biti svjestan sebe od najveće je važnosti za vaše mentalno stanje. Nema ništa ljepše od toga da ste budni i, uz to, nemate oko čega brinuti. Taj je fenomen poznat kao "budni odmor". Prema Amandi Lamp, članici fakulteta na Sveučilištu Washington State, "odmor u budnom stanju razdoblje je tihog, reflektirajućeg razmišljanja koje mozgu daje vremena za razmatranje i obradu svega što se događa."

Ono što ova wellness praksa čini jest da dopušta vašem umu da luta čak i kad je budno. To vas odvaja od svega što na bilo koji način može utjecati na vaš um. Dakle, iako se možete prepustiti pranju odjeće, posuđa i čišćenju stana, nije vam dopušteno mentalno se baviti ni s čim.

Kako vježbati?

Započinje tako što ćete zauzdati želju da provjerite telefon čim se probudite i posvetite barem 2-3 minute svojim mislima. U početku ne morate ništa učiniti i dopustite svojim mislima da vas vode. Ne pokušavajte se boriti protiv toga, radije se prepustite najjednostavnijim, zemaljskim zadacima za koje nisu potrebni nikakvi mentalni angažmani. Ovako možete vježbati "budni odmor" u svom najboljem izdanju. Redovitim postupanjem trenirat ćete svoj um da se navikne na to i pomoći će vašem mozgu da shvati kada trebate uzeti pauzu.

Život s pandemijom utječe na mentalno zdravlje, a digitalna tehnologija dodaje ulje na vatru

Iako izazovi za naše mentalno zdravlje postoje od pamtivijeka, pandemija koronavirusa samo je pogoršala situaciju. U takvim okolnostima stanje normalnosti je izgubljeno. Posljednjih godinu i pol navikli smo na svoje telefone, društvene mreže, uzrokujući velike probleme našem umu.

Često ćete se možda probuditi ne zbog jutarnje šalice čaja, već zbog bezumnog listanja po telefonima. Kad se probudite, zamaglite um svim stvarima koje vidite na platformama društvenih medija, doprinoseći postojećoj tjeskobi.

Međutim, važno je da se usredotočite na sebe i svoje mentalno zdravlje. Dajte si malo vremena za prakticiranje brige o sebi. Čovjek mora osjetiti radost što je budan i ne radi apsolutno ništa. Umjesto pritiska na um da sve preispituje, dajte svom biću osjećaj spokoja i mira.

Pročitajte više