Češnjak je poznat kao prirodni antibiotik, ali neki bi ga trebali izbjegavati

Foto: Pixabay

ČEŠNJAK se već dugi niz godina koristi kao zdrava namirnica, ali i kao prirodni antibiotik. Međutim, stručnjaci upozoravaju kako postoje ljudi koji bi ovu namirnicu ipak trebali izbjegavati jer im može donijeti više štete nego koristi. Kako donosi WebMD, čak četiri skupine ljudi trebale bi u potpunosti izbjegavati konzumiranje češnjaka ili njegovu upotrebu barem svesti na najmanju moguću mjeru.

Pacijenti pred operaciju

S obzirom na to da češnjak može smanjiti vjerojatnost zgrušavanja krvi, trebali biste ga prestati jesti sedam do 10 dana prije bilo koje operacije, tvrde liječnici te dodaju kako je konzumiranje češnjaka također potrebno izbjegavati ako uzimate određene lijekove poput Heparina jer bi se djelovanje lijeka na razrjeđivanje krvi moglo pojačati.

Ljudi s niskim tlakom

Češnjak je poznat kao čudesna namirnica koja učinkovito snižava povišeni krvni tlak pa bi svima onima koji već ionako imaju niski tlak njegova konzumacija mogla napraviti više štete nego koristi, upozoravaju liječnici.

Ljudi koji imaju problema s jetrom

Najnovija istraživanja pokazala su da određeni spojevi koje sadrži češnjak mogu uzrokovati stimulacije u želucu i crijevima, koje mogu inhibirati izlučivanje probavnog soka u probavnom traktu. To znatno utječe na probavljanje hrane te samim time pogoršava mnoge simptome bolesti jetre, između ostaloga i simptome hepatitisa.

Oni koji boluju od očnih bolesti

Stručnjaci upozoravaju da osobe koje boluju od očnih bolesti također trebaju izbjegavati češnjak. Naime, tradicionalna kineska medicina ukazuje na to kako redovito konzumiranje češnjaka u velikim količinama kroz duži period može oštetiti oči i jetru, ali isto tako može izazvati gubitak pamćenja, zujanje u ušima i mnoge druge probleme sa zdravljem.

Pročitajte više