Četiri kreativna načina kojima ćete se motivirati na pijenje vode tijekom dana

Foto: 123RF

BEZBROJ je prednosti unošenja dovoljno tekućine u organizam tijekom dana. Od sitosti, hidratacije i puno energije, do boljeg sna, redovite probave i bistrijeg uma.

Čak i ako slijediti pravilo 8 x 8 (osam čaša vode do 20 sati), bolji ste od većine populacije. 

Prosječan odrasli muškarac treba oko 13 čaša vode u danu, a žena otprilike devet. No, to ovisi o brojnim faktorima. Primjerice, više vode je potrebno sportašima koji se puno znoje, ljudima koji žive u sušnijim područjima, bolesnima i trudnicama. Vodu je moguće unijeti u organizam i voćem, povrćem i drugim napicima. 

Ako se mučite s unosom dovoljno vode u organizam tijekom dana, postoji nekoliko kreativnih načina koji bi vam mogli pomoći da usvojite tu zdravu naviku.

1. Obogatite okus vode na prirodan način

Ako ne volite okus vode, možete je učiniti ukusnijom tako da u čašu vode dodate krišku limuna, krastavca, jagode ili neke druge omiljene osvježavajuće namirnice.

2. Pratite napredak

Kupite nekoliko bočica i označite ih markerom. Primjerice, ako vam je cilj do podneva popiti pola bočice vode, na sredini to i naznačite. Pripremite ih unaprijed i ostvarite svoj cilj do večeri.

3. Namjestite podsjetnik

Danas je pomoću pametnih telefona moguće namjestiti podsjetnik koji će vas upozoravati da je vrijeme za ispijanje čaše vode. 

4. Osmislite izazov

Ako trebate motivaciju, možete je pronaći u nekim sitnicama. Primjerice, ako popijete samo šest čaša vode u danu, stavite pet kuna u kasicu. Ako ih popijete 12, dodajte deset. Vrlo brzo imat ćete ušteđevinu za nešto što dugo priželjkujete.

Pročitajte više