Četiri namirnice koje pomažu u prevenciji Alzheimerove bolesti, prema dijetetičarki

Foto: Unsplash

KAD JE u pitanju hrana, ne bismo se trebali brinuti samo o kalorijama jer uključivanje određenih stvari u prehranu također može pomoći u prevenciji bolesti poput Alzheimerove bolesti i dijabetesa.

Nažalost, naša prehrana prilično često uključuje rafiniranu hranu koja je bogata masnoćama, šećerom i ugljikohidratima, poput kolača, bijelog kruha, čipsa i pržene hrane, a sve to može aktivirati upalne procese u našem tijelu. Naš je imunološki sustav kompliciran, a neki zdravstveni problemi mogu biti potaknuti neočekivanim stvarima, poput hrane koju jedemo.

Dio namirnica koje svakodnevno konzumiramo može uzrokovati unutarnje oticanje tijela, poznato kao upala. Ako se ne liječi, može postati štetno i dovesti do ozbiljnih zdravstvenih stanja, poput dijabetesa tipa 2, Alzheimerove bolesti i pretilosti.

Protuupalna prehrana mogla bi pomoći

"Ono što jedemo čini ogromnu razliku u našem zdravlju. Prehrana koja može potaknuti kroničnu upalu obično uključuje mnogo rafiniranih žitarica, hranu prženu u ulju od sjemenki te hranu i piće s visokim sadržajem šećera", objasnila je dijetetičarka dr. Carrie Ruxton za The Mirror. Dodala je da to povećava rizik od bolova u zglobovima i drugih zdravstvenih problema.

Dijetetičarka je podijelila četiri protuupalne namirnice koje možemo uključiti u svoju prehranu i koje nam mogu pomoći u smanjenju rizika od ovih zdravstvenih stanja. 

Namirnice su sljedeće:

  1. Riba
  2. Voće i povrće
  3. Fermentirana hrana
  4. Grah i mahunarke

Neravnoteža u našoj crijevnoj mikrobioti povezana je s upalom

Kao prvo, Ruxton preporučuje masnu ribu koja je "vrhunska protuupalna hrana jer je bogata posebnim masnoćama, zvanim omega-3". Osim konzumiranja ribe, trebali bismo povećati i unos voća i povrća.

"Studije pokazuju da konzumiranje više voća i povrća smanjuje upalni marker u krvi, poznat kao C-reaktivni protein. Smanjivanjem upale, voće i povrće pomaže u kontroli šećera u krvi te snižava krvni tlak i razinu kolesterola. Upala je također ključna u razvoju Alzheimerove bolesti, a proupalna prehrana povezana je s ovim stanjem", pojasnila je dijetetičarka.

Navodi da je neravnoteža u našoj crijevnoj mikrobioti povezana s upalom. "Poznato je da fermentirana hrana, poput grčkog jogurta, kefira i slično, potiče 'dobre' vrste bakterija u crijevima te pomaže smanjiti upalu. To može pomoći kod određenih crijevnih stanja, kao što je sindrom iritabilnog crijeva", kaže Ruxton.

Na kraju, u prehranu bismo trebali uključiti i grah te mahunarke jer smanjuju upalu kao rezultat snižavanja upalnih markera u krvi. "To može smanjiti upalu, što je korisno za ljude koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili su dijabetičari. Posebno se pokazalo da proteini soje ublažavaju simptome osteoartritisa", zaključuje dijetetičarka.

Pročitajte više