Čini vam se da vaš dezodorans više nije djelotvoran? Evo zašto se to događa

Foto: 123RF

PRONAŠLI ste ga: savršen dezodorans. Onaj koji čarobno klizi po vašem pazuhu, ne ostavlja tragove na odjeći, sprječava neugodne mirise i uz to miriše poput božanstvenog parfema. Čini se da bolje od toga ne može.

No onda jednoga dana primijetite kako se opet pojačano znojite, miris više nije nimalo ugodan i nije vam jasno što se dogodilo.

Mogli biste pretpostaviti da je vaš dezodorans ili antiperspirant jednostavno prestao djelovati. Ipak, malo je vjerojatno da se vaše tijelo jednostavno prilagodilo i da ta formula više ne funkcionira za vas, kaže za Livestrong dr. Lauren Fine,dermatologinja iz Chicaga.

Za početak, važno je razlikovati antiperspirant od dezodoransa.

Dezodorans koristi sastojke koji prikrivaju ili neutraliziraju prirodni miris vašeg znoja, poput sode bikarbone, kaže dr. Fine. S druge strane, "antiperspiranti koriste aluminijski klorid kako bi blokirali lojne žlijezde i spriječili ispuštanje znoja", objašnjava ona. To ne samo da održava vaše pazuhe suhima već zaustavljanjem znoja možete zaustaviti i širenje neugodnih mirisa.

Pa, zašto je vaš dezodorans prestao djelovati?

U vašem se tijelu može događati nekoliko stvari koje potiču pojačano znojenje, što bi onda moglo pojačati neugodan miris i stvoriti dojam da je vaš dezodorans prestao djelovati. 

1. Stres

"Znoj je složen proces. Iako mu je glavna funkcija regulirati tjelesnu temperaturu, tijelo se može znojiti kao odgovor na niz različitih podražaja", kaže dr. Fine.

To uključuje stres i tjeskobu. Vjerojatno je to ono što stoji iza promjene učinkovitosti proizvoda.

2. Hiperhidroza

Hiperhidroza je zdravstveno stanje obilježeno pretjeranim znojenjem i možete je razviti u bilo kojem trenutku svog života, kaže dr. Fine. Zato postoji i nešto što se naziva sekundarna hiperhidroza, što može biti nuspojava lijekova ili se može pojaviti kao rezultat osnovnog zdravstvenog stanja. Hipertireoza, trudnoća, reumatoidni artritis i menopauza samo su neka od tih stanja.

Ako ste nedavno započeli koristiti novi lijek, imate dodatnih simptoma osim znojenja ili ste oduvijek osjećali da se znojite puno više od većine ljudi, razgovarajte sa svojim liječnikom.

3. Vaša je rutina održavanja higijene preagresivna

Postoji cijela zajednica mikroorganizama koji su se smjestili na vašoj koži - i to je sasvim normalno.

Ali kada vaš mikrobiom kože nije u ravnoteži, to može stvarati probleme, kaže dr. Fine.

Agresivno ribanje ispod ruku može utjecati na floru kože i utjecati na vaš miris, stoga svakako izbjegavajte pretjerano čišćenje tog područja.

Koraci koji vam mogu pomoći kod pretjeranog znojenja

1. Pregledajte proizvod koji koristite

Je li to dezodorans ili antiperspirant? Ako se radi o dezodoransu, možda biste trebali razmisliti o prelasku na antiperspirant.

Već koristite antiperspirant? Provjerite oznaku jer postoje različite jačine. Razmislite o prelasku na proizvod na recept, koji će sadržavati više razine aluminij klorida, kaže dr. Fine.

2. Koristite proizvod ispravno

Nanesite antiperspirantom navečer prije spavanja, i to na suhu kožu.

"Antiperspiranti će bolje funkcionirati ako se koristi noću. Ovi proizvodi djeluju tijekom 24 sata i može im trebati malo vremena da postanu učinkoviti", kaže dr. Fine.

3. Razmotrite vanjske čimbenike

Kao što je gore spomenuto, postoji mnogo razloga zašto biste se mogli pretjerano znojiti. Stres, tjeskoba ili konzumiranje određenih lijekova - sve to može utjecati.

No, možda biste trebali posjetiti svog liječnika kako biste isključili medicinske uzroke.

4. Posjetite dermatologa

Ako i dalje ne znate zašto u posljednje vrijeme imate problema s intenzivnim znojenjem i neugodnim mirisom, zakažite sastanak s dermatologom koji vam može pomoći u pronalaženju rješenja.

Pročitajte više