Crveno i prerađeno meso nije zdravo, unatoč vijestima koje govore suprotno

Foto: Pixabay

AKO ste povjerovali nedavno objavljenim izvješćima koja tvrde da crveno i prerađeno meso nije štetno za zdravlje, imamo loše vijesti.

Nova analiza dugoročnih podataka o gotovo 30 tisuća ljudi otkrila je da postoji malen, ali značajan rizik od smrti bilo kojeg uzroka, a koji se veže za jedenje dvije porcije prerađenog mesa ili neobrađenog crvenog mesa svaki tjedan.

Slični rizici od kardiovaskularnih bolesti otkriveni su i kod onih koji jedu dvije porcije prerađenog mesa, neobrađenog crvenog mesa ili peradi tjedno, iako se posljednja kategorija tu možda svrstala zbog prženja ili konzumacije kože, kažu istraživači. Kada je riba u pitanju, loše posljedice po ljudsko zdravlje nisu utvrđene, navodi istraživanje koje je objavljeno u časopisu JAMA Internal Medicine.

Pod jednu porciju prerađenog mesa mogu se svrstati dvije kriške slanine, dvije manje kobasice ili jedan hot dog. Jedna porcija neobrađenog crvenog mesa bila bi 115 grama crvenog mesa ili mesa peradi.

Znanstvenici su do ovog otkrića došli samo nekoliko mjeseci nakon kontroverzne analize koja tvrdi da nema potrebe za smanjenjem unosa crvenog i prerađenog mesa radi očuvanja zdravlja.

"Svi su protumačili da je u redu jesti crveno meso, ali mislim da to nije u skladu sa znanstvenim dokazima. Učinit će malu razliku, ali vjerujem da se isplati smanjiti unos crvenog i prerađenog mesa, bolonjeza i mesnih jela", kaže Norrina Allen, koja je radila na ovoj studiji.

Učinak na ljudsko zdravlje

Ovom analizom, objavljenom u ponedjeljak, otkriven je tri do sedam posto veći rizik od kardiovaskularnih bolesti i prerane smrti za ljude koji jedu dvije porcije crvenog ili prerađenog mesa tjedno. To se može činiti malom količinom za pojedinca, ali na razini cjelokupnog stanovništva je itekako puno.

"S obzirom na to da se godišnje srčane bolesti dijagnosticiraju kod milijun ljudi, čak i malo smanjenje rizika može imati značajan učinak i smanjiti broj oboljelih", izjavio je Gunter Kuhle, profesor prehrambenih znanosti na sveučilištu Reading u Velikoj Britaniji.

Rizik od mesa peradi

Studija je također otkrila četiri posto veći rizik od kardiovaskularnih bolesti kod ljudi koji su jeli dvije porcije mesa peradi tjedno. No budući da se u studiji nisu pitali je li piletina bila bez kože, pržena ili se jela uz kruh, istraživači kažu da nalazi nisu dovoljno jasni za bilo kakvu preporuku oko unosa peradi.

Međutim, istraživači su naglasili da prženu hranu, uključujući piletinu i ribu, treba izbjegavati jer duboko prženje masti može pridonijeti trans-masnim kiselinama, a unos pržene ribe pozitivno je povezan s kroničnim bolestima.

Zaključak studije

Svi koji su zabrinuti za zdravlje srca ili rizik od raka ili drugih bolesti trebali bi ograničiti unos crvenog i prerađenog mesa, savjet je glavnog autora studije Victora Zhonga, docenta prehrambenih znanosti na sveučilištu Cornell.

"Naša studija pokazuje da je povezanost kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti snažna", rekao je Zhong. "Modificiranje unosa ove životinjske proteinske hrane može biti važna strategija koja će smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i prerane smrti."

Pročitajte više