Čudesan korejski napitak od šipka pomaže brže izgubiti kilograme

Foto: Pixabay

KOLIKO Amerikanci i Europljani vole osvježavajuću limunadu, toliko ljudi u Koreji obožavaju slatko-kiseli napitak od šipka i octa. Ali on je zapravo puno korisniji te navodno može pomoći da izgubite neželjene kilograme.

Da bi potvrdili tu tezu, korejski istraživači su zamolili žene prekomjerne tjelesne težine da svakodnevno piju dva takva napitka. Nisu bile na dijeti, a ipak je uočeno da gube značajnu količinu sala na trbuhu. Prethodna istraživanja o kombinaciji šipka i octa dala su slična otkrića, piše ženski magazin First.

"Možete skinuti pola kilograma u danu. Meni je pomogao da se vratim u uske traperice", izjavila je mama iz Chicaga Heidi Hedström (41).

Ovaj navodno čudesan napitak priprema se od žlice octa, 60 ml soka od šipka te 250 do 350 ml vode i malo zaslađivača. 

Doktorica znanosti i autorica knjige 60 Seconds to Slim: Balance Your Body Chemistry to Burn Fat Fast! tvrdi da ocat i šipak sadrže spojeve koji pomažu sagorjeti masti, a u kombinaciji su još učinkovitiji. 

Kad su istraživači tražili razloge zbog kojih ovaj napitak tako djeluje, otkrili su da on aktivira enzim AMPK, koji potiče sagorijevanje masnoće unutar pojedinih stanica. Uzimanje octa uz obrok pomaže održati šećer u krvi stabilnim, baš kao i šipak. Kad god je šećer u krvi pod kontrolom, glad i žudnja se smanjuju, potvrđuje dr. Carol Johnston. 

Znanstvenici već godinama znaju da octena kiselina pokreće jetru da ubrza razgradnju masti. Ono što iznenađuje je da četiri različita spoja u šipku ubrzavaju učinak octene kiseline.

Istraživanjima je utvrđeno da ovaj napitak, kad se konzumira dva puta dnevno, prije, tijekom ili neposredno nakon jela, može potaknuti gubitak pola kilograma tjedno. 

Napitak od octa i šipka sam po sebi neće dovesti do nevjerojatne transformacije, ali u kombinaciji sa zdravom prehranom i redovitom tjelovježbom može biti poticaj. Prije negoli ga krenete ispijati i odvažite se na dijetu posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Pročitajte više