Dijetetičarka otkriva koja su ulja najgora za zdravlje srca

Foto: Unsplash

BRIGA o zdravlju srca jedan je od najvažnijih koraka za dug život. Znamo da je zdravo srce rezultat nepušenja, smanjenog unosa crvenog mesa i aerobnih treninga, ali postoje još neke stvari koje možemo učiniti. Na primjer, ulje je često korišteni sastojak za kuhanje, ali postoje neke vrste koje su zapravo štetne za srce ako nismo oprezni.

Prema dijetetičarki Krutiki Nanavati, tri najgore vrste ulja su palmino, kokosovo i kukuruzno ulje. Zašto? Doznajte u nastavku.

Palmino ulje

Zasićene masti su vrlo loše za zdravlje, a nalaze se u palminom ulju.

"Palmino ulje ima visok sadržaj zasićenih masti, što može doprinijeti višim razinama LDL kolesterola (lošeg kolesterola) u našim tijelima. S vremenom, povećani LDL kolesterol može dovesti do nakupljanja plaka u arterijama, sužavajući ih i potencijalno dovodeći do bolesti srca", pojasnila je Nanavati.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje možda čini čuda za vašu kosu, ali Nanavati kaže da ne kuhate s njim, pogotovo ako vodite računa o zdravlju srca.

"Iako je kokosovo ulje hvaljeno zbog svojih zdravstvenih dobrobiti, važno je napomenuti da ono sadrži visok udio zasićenih masti - gotovo 82 posto. Istraživanja su pokazala da pretjerana konzumacija takvih masnoća može povećati rizik od koronarne bolesti srca podizanjem razine kolesterola u krvi", rekla je dijetetičarka.

Kukuruzno ulje

Kukuruzno ulje je još jedna popularna opcija koju bi trebalo izbjegavati.

"Kukuruzno ulje je bogato omega-6 masnim kiselinama, s kojima ne treba pretjerivati jer mogu uzrokovati upalu u tijelu i narušiti omjer omega-6 i omega-3 kiselina. Vjeruje se da ova neravnoteža, s dominacijom omega-6 masnih kiselina, pridonosi srčanim bolestima. Iako omega-6 masne kiseline nisu same po sebi loše, moderna zapadnjačka prehrana ima tendenciju uključivanja previše tih masti, a premalo omega-3 masnih kiselina, što stvara nezdravu ravnotežu", zaključila je za SheFinds.

Pročitajte više