Dijetetičarka savjetuje svakodnevnu konzumaciju ovog voća za snižavanje krvnog tlaka

Foto: Shutterstock

AKO patite od visokog krvnog tlaka, to može značiti da ste dodatno izloženi riziku od nekih drugih zdravstvenih problema kao što su bolesti bubrega, srca, pa čak i moždanog udara. Srećom, postoje načini za snižavanje krvnog tlaka, uključujući svakodnevne navike kao što je prestanak pušenja, pojačano kretanje i promjena prehrane.

Kad pričamo o prehrani, možemo reći da određena hrana i piće mogu izazvati veće probleme u odnosu na drugu. Ako se osvrnemo konkretno na voće, ono s najviše vitamina i minerala je najbolja opcija.

Prema dijetetičarki Brittany Dunn, najbolje voće za snižavanje krvnog tlaka je banana. Postoji nekoliko razloga za to. Za početak, bogate su kalijem. Prema Dunn, kalij smanjuje učinke viška soli na tijelo.

Ako konzumirate zdravu količinu kalija, uživat ćete prednosti za cjelokupno zdravlje srca i krvni tlak

Ako pojedete malu bananu, možete unijeti oko 422 miligrama kalija, što je oko 9 posto vašeg preporučenog unosa. Ta navika će vam pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara i srčanih bolesti.

Banane su također odlične za ravnotežu tekućine i elektrolita u vašem tijelu. Konzumacija dovoljne količine elektrolita premjestit će vodu i energiju u vašem tijelu u mišiće umjesto u krvotok. Ovo je stoga odlična opcija za obrok nakon treninga jer djeluje i opuštajuće na umorne mišiće i sprječava ili ublažava grčeve.

Još jedno odlično obilježje banana je to što su vrlo lako dostupne u trgovinama, a pristupačne su i cijenom.

"Postoji mnogo načina da ih uključite u svoju prehranu", predlaže Dunn. "Banane se mogu staviti u smoothie, dodati u žitarice ili jogurt, ispeći u kruhu ili jednostavno jesti takve kakve jesu."

Pročitajte više