Doktori tvrde da ova naizgled bezopasna navika dovodi do problema sa spavanjem

Foto: Pexels

Vjerojatno smo već čuli da dobar san počinje ujutro, a stručnjaci za spavanje slažu se s tom izjavom. To je zbog našeg cirkadijalnog ritma, ili prirodnog ciklusa spavanja i budnosti našeg tijela, koji je 24-satni proces.

"Cirkadijalni ritam, vaš unutarnji biološki sat, radi u približno 24-satnom ciklusu i diktira kada se osjećate budnim ili pospanim. Zato određena ponašanja ujutro utječu na cirkadijalni ritam, promičući budnost tijekom dana i pospanost noću", objasnio je psihijatar i specijalist medicine spavanja, dr. Chester Wu, za HuffPost.

Suprotno tome, prema Wuu, neredoviti obrasci spavanja, prekomjerna večernja izloženost svjetlu i sjedilački način života mogu poremetiti ovaj ritam, što dovodi do problema sa spavanjem.

Stručnjaci tvrde da nikad ne ostaju u krevetu nakon što im se oglasi alarm

S obzirom na to da su posvetili svoje karijere pomaganju ljudima da bolje spavaju, sa sigurnošću se može reći da su jutarnje rutine doktora za spavanje one koje želimo oponašati. Dakle, otkrili su što izbjegavaju raditi ujutro kako bi osigurali dobar san: nikada ne leže u krevetu nakon što im se oglasi alarm.

Doktori za spavanje ne leže u krevetu, listajući vijesti po društvenim mrežama 15 minuta prije nego što ustanu iz kreveta. "Pokušavam se ne zadržavati u krevetu jer se zbog toga definitivno osjećamo lijeno, umorno ili na neki način omamljeno", rekao je Wu.

Neuroznanstvenica i doktorica za spavanje, Chelsie Rohrscheib, također to ne radi. "Dok ležim u krevetu, ne bavim se aktivnostima koje nisu vezane uz san i intimnost. To znači da kad se probudim, odmah ustajem iz kreveta. Ovo mi pomaže u održavanju asocijacije da je spavaća soba samo mjesto za odmor, što potiče kvalitetan san", zaključila je Rohrscheib.

Pročitajte više