Dosadašnja preporuka WHO-a za unos vitamina C je pogrešna, tvrdi novo istraživanje

Foto: 123RF

ZNANSTVENICI koji stoje iza ove tvrdnje smatraju rezultate studije iz 1944. šokantnima. Ti su rezultati do danas smatrani relevantnima, što pokazuje i činjenica da je trenutna preporuka Svjetske zdravstvene organizacije u skladu s rezultatima te studije, a to je da je optimalan dnevni unos vitamina C od 40 do 45 mg.

Okolnosti koje su postojale 1944. godine bile su specifične

Naime, znanstvenici koji stoje iza nove studije objavljene u American Journal of Clinical Nutrition rekli su da je istraživanje iz 1944., koje je proveo The Sorby Research Institute, trebalo procijeniti razinu prehrane Britanaca tijekom Drugog svjetskog rata, u vrijeme nedostatka hrane.

"U tom trenutku cilj je bio izbjeći skorbut, a ne poboljšati zdravlje", tvrde znanstvenici. 

Vodeći profesor Philippe Hujoel rekao je: "Eksperiment s vitaminom C šokantna je studija. Oni su dugoročno iscrpljivali razinu vitamina C kod ljudi i stvarali hitne slučajeve opasne po život."

"Snaga ožiljka"

Kao dio studije sudionicima je dodijeljeno nula, 10 ili 70 miligrama vitamina C dnevno u prosjeku u devet mjeseci. U tom su se razdoblju sudionicima nanosile eksperimentalne rane, a istraživači su koristili "snagu ožiljka" kao mjeru količine vitamina C budući da je loše zacjeljivanje rana pokazatelj skorbuta.

Profesor Hujoel dodao je: "Nalazi ponovne analize podataka koje je dobilo istraživanje Sorby ukazuju na to da je preporuka WHO-a preniska da bi se spriječila slaba snaga ožiljaka. Potreban unos vitamina C dvostruko je veći od dnevnog unosa vitamina C od 45 mg, koji preporučuje WHO."

Prema National Health Serviceu, vitamin C - koji je također poznat kao askorbinska kiselina - ima tri glavne funkcije: zaštitu stanica i održavanje njihovog zdravlja, održavanje zdravlja kože, krvnih žila, kostiju i hrskavice te pomoć pri zacjeljivanju rana.

Dobri izvori vitamina C uključuju agrume, papriku, prokulice, krumpir, kimchi, jagode, crni ribiz i brokulu.

Pročitajte više