Europski grad želi riješiti epidemiju usamljenosti: Stanovnici će ovo morati učiniti

Foto: EPA

GRAD na sjeveru Švedske, u kojem sunca tijekom zime gotovo i nema, osmislio je jednostavan način povezivanja usamljenih stanovnika. Svi stanovnici Luleåa zamoljeni su da jedni drugima kažu "zdravo", prenosi The Guardian.

Cijeli se planet bori s usamljenošću nakon pandemije covida-19 do te mjere da je Svjetska zdravstvena organizacija problem opisala kao "hitnu prijetnju zdravlju".

"Usamljenost i izolacija veliki su problemi u bilo koje doba godine gotovo bilo gdje u svijetu", rekao je Micael Dahlen, profesor blagostanja i sreće na Stockholm School of Economicsu.

"To je posljedica vremena u kojem živimo, načina života koji vodimo, gdje se ne susrećemo nužno u istoj mjeri kao prije. Problem se produbljuje zimi kada smo manje vani jer smo manje u društvu", dodao je rekavši da je Švedska posebno osjetljiva.

Jedno "hej" može promijeniti dan

U gradu Luleåu polovina mladih u dobi od 16 do 29 godina imala je problema vezanih uz usamljenost, pokazuje istraživanje koje citira The Guardian.

"Prije covida bilo je 50-50. Neki su ljudi pozdravljali jedni druge, ali nakon covida boje se kontaktirati sa strancima", izjavio je 25-godišnji stanovnik Luleåa Seyed Mohsen Hashemi.

Nova kampanja "Säg hej!" (reci zdravo) želi to promijeniti. Koncept je jednostavan - samo toplo pozdravite prolaznike na ulici riječju "hej", švedskim izrazom za "zdravo".

"Jedan 'hej' može nekome promijeniti dan", priznaje Hashemi.

Upečatljiva se fraza reklamira u autobusima, a škole čak organiziraju radionice o prijateljskim pozdravima.

Pročitajte više