Evo kako se tip koji je držao plank 9 i pol sati pripremao za taj podvig

28-GODIŠNJI Daniel Scali oborio je 6. kolovoza novi svjetski rekord u najdužem držanju planka te ga je par tjedana kasnije odobrila i Guinnessova knjiga rekorda. U toj izazovnoj pozi izdržao je 9 sati, 30 minuta i jednu sekundu.

Scali je prvi plank napravio u društvu prijatelja u studenom 2020. Izdržao je dvije minute. Ubrzo je uspio 15, a na početku 2021. dao si je u zadatak oboriti svjetski rekord, koji je do tada iznosio 8 sati i 15 minuta. 

Scali živi u Australiji, a s treninzima je počeo 28. siječnja 2021. Uz svoj posao uspio je trenirati sedam sati u danu. Ustajao je u 5 sati ujutro pa pohađao 50-minutni grupni fitness trening, nakon čega bi istrčao 4 kilometra. Tijekom pauze za ručak odlazio je u teretanu, a onda trenirao isključivo plank od 17:30 do 22:30.

Javio se za pomoć brojnim trenerima izdržljivosti i sportašima, ali rijetki su se odazvali. Usprkos tome, u roku od četiri mjeseca bio je spreman za obaranje rekorda. 18. lipnja je diskvalificiran zbog nepravilne tehnike, ali nije odustao. 

Za izazov je osim fizičke morao posjedovati i mentalnu snagu. Za to ga je pripremao trener Michael Sorgiovanni. Scali je meditirao.

"Morao sam biti sposoban biti sam sa sobom i svojim mislima", kazao je rekorder za Insider. 

Nakon što bi dva sata proveo u tišini, u položaju planka, gledao bi serije, ali ističe da zapravo nema pojma što je gledao.

"Imao sam jasan cilj i bio posvećen tome da ga ostvarim. Nakon četiri sata sam se zapitao kako ću izdržati još pet sati. Sjećam se da sam gledao pod sebe i vizualizirao devet sati na satu i tako opet iznova", kaže.

Dok je obarao rekord, povratio je četiri puta

Nakon sedam sati Scalijevo tijelo bilo je pod iznimnim stresom i četiri puta je povratio po sebi. 

"Osjećao sam da nešto nije u redu. Počeo sam dozivati trenera da mi donese kantu, ali došao je prekasno", kaže. 

Razinu energije održavao je jedući banane i ostao je hidratiziran pijući elektrolite. 

Ono što je zanimljivo jest da Scali ima kompleksni regionalni bolni sindrom (CRPS). Za njega to znači stalnu bol u lijevoj ruci, koju ne može staviti ni pod vodu. Ovo stanje mu je dijagnosticirano kad je s 12 godina pao s trampolina i slomio ruku.

CRPS je dugotrajna bol, upala i promjena kože nakon ozljede, tipično ruke ili noge, i ocijenjena je s 42 od 50 prema McGillovom indeksu boli, što je više od porođaja ili amputacije prsta. 

"Fitness mi se pokazao korisnim za upravljanje boli", zaključio je ovaj muškarac, koji se nada da će njegov rekord pomoći u podizanju svijesti o CRPS-u.

Pročitajte više