Evo koju sportsku odjeću treba oprati nakon svakog treninga

Foto: Shutterstock

SVATKO tko redovito vježba zna koliko to prljavog rublja znači na kraju tjedna. Dermatologinja Susan Massic sa Sveučilišta Ohio State kaže da postoje određeni odjevni predmeti koje možete ponovo nositi bez pranja - i bez straha od neugodnog mirisa.

Odjeća za vježbanje obično je izrađena od sintetičkih materijala poput poliestera i najlona, koji sadrže više bakterija nego druge tkanine. Međutim, komadi izrađeni od prirodnih tkanina, npr. vune i pamuka, poput nekih sportskih majica, donjih slojeva i trenirki, ne zadržavaju toliko bakterija, što znači da se mogu nositi dva puta.

"Prirodna vlakna ne moraju se prati tako često, ali većina sportske odjeće napravljena je od sintetičkih vlakana koja mogu zadržati vlagu iako se reklamiraju kao prozračna. Kada se znojite, znoj se miješa s određenim vrstama bakterija koje prirodno žive u koži. Vlaga uzrokuje razmnožavanje bakterija. Također, pore se otvaraju znojenjem, što omogućuje bakterijama da prodru dublje u kožu", pojasnila je dr. Massic.

Znojenje uzrokuje neugodan miris koji će upiti odjeća. Zato biste nakon svakog treninga trebali oprati sportske grudnjake i tajice.

"Ako iznova nosite odjeću natopljenu znojem, na područjima poput prepona i ispod grudi bit će veće koncentracije gljivica. Također, definitivno bih izbjegavala ponovno nošenje znojnih čarapa", upozorila je dermatologinja.

Ako želite dva puta odjenuti svoju sportsku odjeću, stavite dezodorans prije vježbanja, izbjegavajte pretjerano znojenje i objesite odjeću da se osuši. Ako niste sigurni možete li je ponovno nositi, operite je.

Kada bakterije iz znoja mogu biti opasne?

Određene bakterije iz znoja mogu imati ozbiljne zdravstvene posljedice. Bakterija stafilokok, koja se obično nalazi na koži ili u nosu, jedna je od njih. Infekcije stafilokokom mogu uzrokovati infekcije kože, trovanje hranom i bakterijemiju - infekciju krvotoka.

Simptomi gljivične infekcije su osip, prištići, svrbež ili peckanje, prema Johns Hopkins Medicineu. Genitalne gljivične infekcije uzrokuju iscjedak, crvenilo i svrbež ili peckanje.

Pročitajte više