Evo koliko šećera dnevno može povećati rizik od pojave raka

Foto: Instagram

TIJEKOM posljednjih nekoliko desetljeća naučili smo da je šećer prilično loša namirnica za naše zdravlje. Loša je to vijest pogotovo ako znate da prosječni Amerikanac potroši oko tri kilograma šećera u tjedan dana. 

Nova studija objavljena u British Medical Journalu pokazala je da čak i mala količina šećera dnevno može značajno povećati rizik od raka. 

Tim francuskih istraživača prikupio je podatke od preko sto tisuća zdravih odraslih osoba s prosjekom od 42 godine. Rezultati su pokazali da bi konzumacija i samo sto mililitara zaslađenih pića dnevno mogla biti povezana s 22 posto većim rizikom od razvoja raka dojke i 18 posto većim rizikom od pojave raka bilo koje vrste. 

Važno je znati kako je riječ o opservacijskoj, odnosno opažajnoj studiji, što znači da ne dokazuje izravno uzročnu vezu između šećera i raka. No istraživači su na temelju onog što su primijetili kod ljudi uključenih u studiju, uvjereni da ta veza ipak postoji. Studija je bila prilagođena spolu, dobi, stupnju kondicije, razini obrazovanja i prehrambenim navikama. 

Ovo nije prvi put da se govori o štetnosti zaslađenih pića, što bi nas zapravo trebalo dodatno motivirati da ih izbjegavamo što je više moguće, savjetuju stručnjaci. Čak se i sto posto prirodni sokovi smatraju zaslađenim pićima i bili su dio ove studije.

Možda je pravo vrijeme da postanemo svjesniji količine zaslađenih pića koju svakodnevno konzumiramo. 

Pročitajte više