Evo zašto nikada ne biste trebali brisati lice ručnikom

Foto: 123RF

MOŽDA mislite da je WC školjka najprljavija stvar u vašem domu, ali nije. Zapravo, čak bi se i vaši ručnici mogli naći na popisu najprljavijih stvari. Oni su idealno mjesto za razvoj bakterija, a ako ih koristite za brisanje lica, možda svojoj koži činite medvjeđu uslugu. I premda se čini da je sušenje lica ručnikom najlogičniji mogući potez, u stvarnosti može donijeti više štete nego koristi.

Evo kako brisanje ručnikom može utjecati na vaše lice.

1. Možda će vam stvoriti akne

Sušenje lica ručnikom koji koristite za sušenje tijela moglo bi oštetiti vašu kožu više nego što mislite. Ručnici su sjajni za skupljanje bakterija. Budući da ih obično držimo u kupaonici, gdje je zrak vlažan, stvara se savršeno okruženje za razvoj bakterija. Kad trljate ručnik po licu, premještate sve te bakterije izravno na kožu, što na kraju može dovesti do začepljenja pora. Čak i ako za lice koristite posebni ručnik, vjerojatno ga ne perete svakodnevno, a neželjene bakterije i dalje mogu pronaći put do vaše kože.

2. Vaša koža bi mogla brže starjeti

Ručnici koji se najčešće koriste za brisanje su ustvari previše grubi za kožu lica. Mogli biste nesvjesno iziritirati kožu lica, čineći je osjetljivom na infekcije i bore. Što više perete ručnike, tkanina postaje lomljivija i grublja, a trenje koje ručnici stvaraju djeluje kao piling koji vašoj koži može biti pregrub.

3. Smanjuje učinkovitost proizvoda za njegu kože

Iako se čini da je sušenje lica nakon pranja prirodan i logičan potez, u stvarnosti bi to moglo značiti da ne dopuštate koži da izvuče maksimum iz proizvoda koje na nju prethodno nanosite. Hidratantna krema bolje će prodrijeti u kožu prije nego što sva voda ispari s njene površine. Preskakanje sušenja ručnicima omogućit će da proizvodi za njegu kože "zarobe" vlagu koju vaša koža treba da bi izgledala mladoliko i sjajno.

4. Može iritirati kožu

Ako imate osjetljivu kožu, korištenje ručnika nije najbolja opcija za sušenje lica. Budući da većina tkanina od kojih se izrađuju ručnici može biti pregruba na koži, brisanje lica njima može rezultirati crvenilom i iritacijom kože, piše Bright Side.

5. Koža bi vam se mogla početi mastiti

Možda zvuči kontradiktorno, ali sušenje kože zapravo je može učiniti masnijom. Budući da grubi ručnici mogu ukloniti prirodna ulja, koja vaša koža treba da bi ostala zdrava, lojne žlijezde ispod površine kože morat će proizvesti više ulja kako bi nadoknadile suhoću, što će rezultirati pretjerano masnom kožom.

Zato, umjesto da lice brišete ručnikom, pustite da zrak radi svoj posao.

Pročitajte više