Gastroenterologinja podijelila znakove koji odaju da su naše navike na WC-u nezdrave

Foto: Unsplash

NAŠE navike u kupaonici mogu nam otkriti puno toga o našem zdravlju. Crijevni mikrobiom, zajednica bakterija i drugih korisnih organizama u našim crijevima, može utjecati na svaki aspekt našeg zdravlja.

Gastroenterologinja Roshini Rajapaksa gostovala je u showu Today i otkrila kako znati jesu li naše navike pražnjena crijeva normalne.

"Ako crijevni mikrobiom nije u ravnoteži, mogli biste primijetiti simptome poput bolova u trbuhu i promjena u pražnjenju crijeva. Ali također možete primijetiti razlike u svom raspoloženju, koncentraciji i imunitetu", rekla je.

Prema liječnici, evo na što trebamo obratiti pozornost.

Proučite svoj raspored

Doktorica kaže da ne moramo obavljati nuždu svaki dan. "Pražnjenje crijeva svakih dan do tri dana je u redu, pogotovo ako je to vaš redoviti raspored", objasnila je.

Kako se osjećate dok obavljate nuždu?

Obavljanje velike nužde ne bi trebalo biti problematično. Dr. Rajapaksa kaže da nitko ne bi trebao sjediti na WC-u pola sata.

Obratite pozornost na konzistenciju stolice

Što se tiče konzistencije stolice, ona ne bi trebala biti jako tvrda, ali ne smije biti ni previše mekana.

Redovito provjeravajte boju stolice

Doktorica upozorava: "Uvjerite se da stolica nije crvena, žuta, blijeda ili zelena." 

Brige nema samo ako jedete hranu koja može promijeniti boju stolice, poput zelenog lisnatog povrća, cikle ili hrane s umjetnim bojilima. Javite se liječniku ako uočite bilo kakvu promjenu koju ne povezujete s konzumacijom određene hrane.

Pročitajte više