George Russell i Lewis Hamilton se za utrku pripremaju u hladnoj kupki. Zašto?

Foto: EPA

GEORGE Russell i Lewis Hamilton fotografirani su kako se hlade u ledenim kupkama dok se pripremaju za Veliku nagradu Singapura ovog vikenda. 

Budući da će nedjeljna utrka vjerojatno biti najtoplija u godini, kokpit u njihovim automobilima mogao bi dosegnuti iznimno visoku temperaturu pa je priprema u ledenoj kupki obavezna za vozače.

Zašto uopće ljudi uranjaju tijela u ledenu vodu? Neka istraživanja pokazuju da bi to moglo biti korisno za bolove u mišićima i kratkotrajni oporavak.

Međutim, časopis Men’s Health istražio je ovu metodu i naveo da ona zapravo može odgoditi oporavak mišića nakon treninga, povećati otekline i možda nanijeti dodatnu štetu ozlijeđenom tkivu. S tim se slaže i tvorac metode RICE (odmor, led, kompresija, elevacija), koja se podučava u školama fizikalne terapije.

"Moje se smjernice koriste desetljećima, ali nova istraživanja pokazuju da odmor i led zapravo odgađaju zacjeljivanje i oporavak", rekao je dr. Gabe Mirkin. 

Međutim, liječnik Rick Wright smatra da bi ledena voda mogla kontrolirati bol, otekline i upale ako se prakticira u kraćim razdobljima.

Pročitajte više