Hrana koja dokazano usporava napredovanje Parkinsonove bolesti

Foto: Shutterstock

PARKINSONOVA bolest progresivan je poremećaj centralnog živčanog sustava čiji se simptomi razlikuju od osobe do osobe. Ipak, najčešće uključuju grčeve, drhtanje i upalu mišića, donosi Healthline. Iako je ovo stanje neizlječivo, istraživanja su pokazala kako postoje namirnice koje mogu pomoći kod ublažavanja simptoma, ali i usporavanja napredovanja Parkinsonove bolesti.

Više istraživanja pokazalo je da prehrana s visokim udjelom antioksidansa može zaštititi mozak i usporiti napredovanje bolesti kod starijih osoba. Namirnice koje u sebi sadrže velike količine antioksidansa su orašasti plodovi, bobičasto voće, rajčica, paprika, patlidžan te zeleno lisnato povrće. Stručnjaci su također potvrdili kako upravo prehrana bazirana na biljnim namirnicama osigurava najveći unos antioksidansa te pomaže pri ublažavanju simptoma Parkinsonove bolesti.

Osim namirnica bogatih antioksidansima, tu su i neizostavne omega-3 masne kiseline, koje mogu pomoći u poboljšanju funkcije mozga kod osoba s Parkinsonovom bolešću. Ove se masti nalaze u hrani kao što su losos, kamenice, lanene sjemenke te grah. Neka istraživanja također sugeriraju da mediteranska prehrana, koja je bogata antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama, usporava napredovanje Parkinsonove bolesti.

Kako donosi Healthline, istraživanja su pokazala da mnogi ljudi s Parkinsonovom bolešću imaju manjak željeza, vitamina B i D, cinka te kalcija, zbog čega se preporučuje da konzumiraju namirnice bogate upravo ovim vitaminima odnosno mineralima. To su govedina, tofu, cjelovite žitarice, piletina, mliječni proizvodi, proizvodi od soje te crveno meso.

Pročitajte više