Hranu je zamijenila zrakom: Tvrdi da energiju crpi iz vježbi disanja i čajeva

Foto: Instagram

25-GODIŠNJA Audra Bear tvrdi da ne treba hranu za normalan život. Okrenula se opasnoj dijeti ‘Breatharian’ te kaže da energiju crpi iz vježbi disanja, smoothieja i čajeva.

Osobe koje ‘jedu’ zrak nisu novost. Breathariani su se pojavili prije nekoliko godina i uvjereni su da sve nutrijente mogu unijeti disanjem.

Audra smatra da zbog 40-minutnih vježbi disanja u danu može živjeti isključivo na čaju i sokovima. 

Međutim, nutricionisti upozoravaju da je ovaj životni stil vrlo štetan te da ne postoje znanstveni dokazi da disanje osigurava tijelu potrebne hranjive tvari.

Audra je do prije osam mjeseci, kad je postala breatharian, živjela na sirovoj veganskoj prehrani. Prije toga bila je vegan. Uvjerena je da je gladovanje i disanje kojim “prima energiju i hrani tijelo” djelotvorno za njeno zdravlje. 

Najduži post koji je prakticirala trajao je 97 dana i u tom periodu je jela samo pire od voća i povrća.

Ipak, priznaje da će tijekom izlaska s obitelji i prijateljima pojesti ‘normalan’ obrok.

“Za početak treba vježbati disanje. To vam pomaže da shvatite tko ste i što trebate u životu, a što ne. Nikad nisam namjeravala prestati jesti. Počela sam prakticirati 40-minutne vježbe disanja i nakon otprilike pet dana više nisam imala želju za hranom”, pojasnila je.

Očekivano, otkako prakticira ovu dijetu, vidljivo je smršavjela.

“Prehrana koja uključuje samo sokove i čajeve dugoročno nije dobra za zdravlje. Ne postoje dokazi da ova dijeta prevenira bolesti, dok, s druge strane, imamo brojne primjere da su osobe koje se hrane raznoliko i uravnoteženo odličnog zdravlja”, poručila je nutricionistica Helena Gibson-Moore.

Pročitajte više