Iznenađujući simptom može značiti osjetljivost na mlijeko, a mučio je i Đokovića

Foto: Profimedia

VIŠE od trećine Amerikanaca nije u stanju pravilno apsorbirati laktozu, kažu podaci Nacionalnog instituta za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti (NIDDKD). Simptomi povezani s netolerancijom na laktozu na koje najčešće pomislimo uključuju nadutost i grčeve. 

Međutim, postoji još jedan simptom netolerancije na laktozu koji vežemo za probleme sa sinusima ili alergijama.

"Jedan od načina da saznate jeste ili osjetljivi ili alergični na mliječne proizvode je da obratite pozornost na to koliko sluzi proizvodi vaše tijelo", piše dijetetičarka Heather Ray za The Beet.

Novak Đoković smatrao je da mu probleme s disanjem uzrokuju alergije pa se podvrgnuo operaciji, navodi ovaj portal koji promiče biljnu prehranu.

"Novak Đoković žalio se na alergije, čak se i podvrgnuo operaciji kako bi mogao bolje disati. Kada mu ni to nije donijelo olakšanje, potražio je pomoć od liječnika koji je analizirao njegovu prehranu i otkrio na koje je namirnice reagirao, uključujući gluten, mliječne proizvode i rafinirani šećer. Nakon što je promijenio prehranu i isključio mliječne proizvode, izvijestio je da se odmah osjećao bolje", pojašnjava The Beet.

Procjenjuje se da 36 posto populacije ne podnosi laktozu. 

"Laktoza je šećer koji se prirodno nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima poput sira ili sladoleda. Kod netolerancije na laktozu probavni simptomi su uzrokovani malapsorpcijom laktoze. Malapsorpcija laktoze je stanje u kojem vaše tanko crijevo ne može probaviti ili razgraditi laktozu koju unesete hranom ili pićem", pojašnjava Eat This.

Pročitajte više