Jako dobri razlozi zbog kojih biste trebali uvrstiti kupus na svoj jelovnik

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

KUPUS vjerojatno nije najprimamljivije povrće, ali to ne znači da ga treba odbiti kad se ponudi. Ustvari, doista je jako zdrav i trebao bi se naći na vašem jelovniku.

Kupus dolazi u crvenoj, zelenoj i bijeloj boji, a spada u istu skupinu povrća kao i brokula, cvjetača i prokulica. No kako biste iskoristili sve njegove dobrobiti, ključno je pripremiti ga na pravilan način. 

"Izbjegavajte dugo kuhanje, posebno u ključaloj vodi", kaže dijetetičarka Maxine Smith, objašnjavajući da tako kupus gubi hranjive sastojke. Umjesto toga, kratko ga prepržite ili jedite sirov u salati. 

Evo nekoliko odličnih razloga zbog kojih se isplati jesti kupus.

Obiluje vitaminom C

Ako vam nedostaje vitamina C, naranče nisu jedina namirnica za kojom trebate posegnuti. 

"Kupus je bogat vitaminom C i osigurava 70 posto njegovog preporučenog dnevnog unosa", tvrdi Keri Gans za Health.

Vitamin C pomaže tijelu da apsorbira željezo, stvara kolagen koji pomaže zacjeljivanju rana i jača imunološki sustav, čime zapravo štiti od bolesti. 

Odličan je izvor vlakana

Ako u prehranu želite uključiti više vlakana, kupus vam može pomoću. Dvije šalice nasjeckanog kupusa sadrže 5 grama vlakana.

Vlakna ublažavaju zatvor, dovode u ravnotežu šećer u krvi, smanjuju razinu kolesterola i popravljaju zdravlje probave.

Može pomoći u poboljšanju zdravlja kostiju

Kupus sadrži vitamin K, izuzetno važan za zdravlje kostiju. Prema USDA-u, u samo jednoj šalici kuhanog kupusa nalazi se oko 68 mikrograma vitamina K, a preporuka dnevnog unosa je 120 mikrograma za odrasle muškarce te 90 mikrograma za žene. 

Premalo vitamina K može dovesti do smanjenja čvrstoće kostiju, povećanog rizika od razvoja osteoporoze, a u rijetkim slučajevima i do problema s modricama i krvarenjem.

Izvrsna je niskokalorična opcija

U šalici kuhanog kupusa su samo 34 kalorije, što ga čini izvrsnom namirnicom za sve koji žele smršavjeti ili održavati tjelesnu težinu. Uz to, cjenovno je vrlo pristupačan.

Dobar je za zdravlje srca

Kupus ima protuupalno djelovanje i preporučuje se osobama koje imaju rizik od srčanih bolesti. Prema istraživanju objavljenom ove godine u časopisu British Journal of Nutrition, žene koje su jele više kupusa, ali i prokulica, cvjetače i brokule, imale su 46 posto manji rizik od kalcifikacija trbušne aorte, što može biti prediktor budućih kardiovaskularnih događaja. Studija je zaključila da jedenje više križanog povrća može zaštititi od nakupljanja kalcija i u konačnici koristiti zdravlju srca.

Pročitajte više