Je li bolja klasična ili električna četkica za zube?

Foto: 123RF

PRANJE zuba je osnova oralne higijene. To je najučinkovitiji način uklanjanja zubnih naslaga koji pomaže u prevenciji karijesa, gingivitisa i ozbiljnijih bolesti desni. Ali kakva je četkica za zube najbolja?

Pojedine vrste električnih četkica bolje uklanjaju naslage od klasičnih četkica, prema Sally Cram, parodontologici i glasnogovornici Američkog udruženja zubara. Međutim, pacijenti moraju razgovarati sa svojim stomatologom kako bi odabrali koja četkica za zube najbolje odgovara njihovim individualnim potrebama.

Na što treba paziti kod klasične četkice za zube?

Obično su jeftinije od električnih, ali studije pokazuju da nisu nužno jednako učinkovite u smanjenju naslaga i gingivitisa.

Ako svejedno želite koristiti klasičnu četkicu za zube, Cram kaže da potražite onu s malom kompaktnom glavom kojom ćete lako dohvatiti stražnje zube.

"Uvijek tražite četku s mekanim dlačicama, ne želite tvrdu", kaže Cram za Insider.

Četkanje tvrdim dlačicama može oštetiti vaše desni, kaže David Leader, izvanredni profesor na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta Tufts.

Prednosti klasičnih četkica za zube:

Prenosiva je

Klasičnu četkicu za zube možete donesti čak i u ured, držati je u torbici ili je koristiti tijekom putovanja.

Jeftina je

Prosječna četkica za zube košta oko 20 kuna, a često i manje.

Široko je dostupna

Klasične četkice za zube se prodaju na gotovo svakom koraku.

Nema baterije

Nema potrebe za napajanjem niti uzrokuje trošenje baterija.

Nedostaci klasičnih četkica za zube:

Teško dolazi do određenih područja

Međutim, ako se pravilno koristi, klasična četkica može biti jednako učinkovita kao i električna četkica. No u ovoj priči je zubni konac ključan - niti jedna tehnika četkanja nije potpuna bez njega.

Manje je učinkovita za čišćenje zuba

Pregled iz 2014. pokazao je da je klasična četkica za zube manje učinkovita u uklanjanju naslaga i sprečavanju gingivitisa, kako dugoročno tako i kratkoročno, u usporedbi s električnom četkicom, ali autori upozoravaju da je potrebna veća standardizacija eksperimenata.

Stvara višak plastičnog otpada

Stručnjaci kažu da četkice za zube treba zamijeniti otprilike svaka tri mjeseca ili kad se dlačice počnu trošiti, što stvara plastični otpad.

Mogu biti abrazivnije od električnih četkica

Ako pretjerano četkate ručnom četkicom za zube ili koristite tvrde četkice, teško je reći kada ste pretjerali. Za razliku od mnogih električnih četkica za zube, nema upozoravajućeg alarma ako pritiskate zubno meso previše.

Nije idealan odabir za određene ljude

Stručnjaci kažu da osobe s invaliditetom i starije osobe mogu imati poteškoća u pravilnom četkanju ručnom četkicom za zube zbog problema s koordinacijom.

Studije pokazuju kako, kada je u pitanju održavanje oralne higijene, električne četkice mogu imati određene prednosti u odnosu na klasične četkice, piše Insider. Ipak, vrijedi razmotriti prednosti i nedostatke prije kupnje i razgovarati sa svojim stomatologom.

Prednosti električnih četkica:

Učinkovitije u smanjenju naslaga i gingivitisa od klasične četkice za zube

Veliko njemačko istraživanje iz 2019. pokazalo je da su oni koji su koristili električne četkice za zube imali bolje opće zdravlje usne šupljine, uključujući manje bolesti desni i gubitak zuba od onih koji su koristili klasične četke.

Također, 2014. godine je analiza 56 studija pokazala da su električne četkice učinkovitije u uklanjanju naslaga i sprečavanju gingivitisa dugoročno i kratkoročno u usporedbi s klasičnim četkicama. Istraživači su otkrili 11-postotno smanjenje plaka kratkotrajno i 21% dugoročno smanjenje u usporedbi s ručnim četkicama za zube.

Bolje za zdravlje desni za ljude s aparatićem

Rezultati pregleda iz 2017. godine ukazali su da ovi pacijenti mogu imati bolje zdravlje desni, uključujući manje upala i manje krvarenja ako koriste električnu četkicu za zube umjesto klasične, ali potrebno je više dugoročnih istraživanja.

Bolje za djecu

Jedno malo istraživanje iz 2013. pokazalo je da je električna četkica učinkovitija u uklanjanju naslaga od ručne četkice kod djece u dobi od 8 do 17 godina.

Bolje za starije osobe

Električne četkice za zube dobre su za starije ljude jer ih vibracije čine lakšima za upotrebu i to bez snažnih pokreta ruku. Posebno su učinkovite za ljude s problemima poput artritisa.

Bolje za neke ljude s kožnim oboljenjima

Leader kaže da radi s pacijentima koji imaju sklerodermiju, koja uzrokuje zategnutu kožu oko usta. Njima je puno lakše koristiti električne četkice za zube.

Imaju dodatne značajke

Različite vrste električnih četkica imaju značajke koje vam mogu pomoći u praćenju četkanja, poput mogućnosti povezivanja s pametnim telefonom putem aplikacije. One također imaju timere i senzore, koji vam pomažu da četkate točno određeno vrijeme i da ne pritiskate prejako.

Smanjenje otpada

Iako još uvijek trebate zamijeniti glavu električne četkice svakih nekoliko mjeseci baš poput klasične četkice, kako Leader kaže, to je otprilike jedna četvrtina duljine klasične četkice, tako da korištenjem električnih četkica sveukupno stvarate manje otpada.

Nedostaci električnih četkica:

Troškovi

Električne četkice za zube, baš kao i njihovi zamjenski dijelovi, su značajno skuplji od klasičnih četkica.

Glasne su

Električne četkice za zube znatno su glasnije od klasičnih četkica, što nekima može smetati.

Može prouzročiti oštećenja tkiva u ustima

Ako je koristite s previše snage, možete prouzročiti oštećenje tkiva u ustima.

Pročitajte više