Jedan kuhinjski predmet ozbiljno škodi zdravlju (nije mikrovalna pećnica)

Foto: Shutterstock

Popularni kuhinjski predmet mogao bi biti opasan za zdravlje, a možda ga koristite svaki dan. Prema nedavnoj studiji objavljenoj u Environmental Science & Technology, plastične daske za rezanje vjerojatno ispuštaju mikroplastiku u hranu.

U tom akademskom članku, znanstvenici su postavili teoriju da smo zbog plastičnih dasaka možda izloženi milijunima plastičnih čestica. Riječ je o mikroplastici koja je opasna za zdravlje i povezuje se s reproduktivnim problemima, probavnim problemima i rakom, tvrde istraživači s Harvarda.

"Svaki tjedan nesvjesno konzumiramo količinu plastike veličine kreditne kartice", rekao je industrijski kemičar Mark Jones za Yahoo News.

Štoviše, ako pijemo iz plastičnih boca ili jedemo hranu koja je pakirana u plastičnoj ambalaži, vjerojatno konzumiramo mikroplastiku, upozoravaju znanstvenici.

Znanstvenica Tasha Stoiber upozorava ljude da ne koriste plastične daske za rezanje.

"Sve što možemo učiniti da smanjimo izloženost plastici, dobro je", izjavila je.

Osim što izbjegava mikroplastiku, Stoiber osobno preferira drvene ili metalne daske za rezanje jer su izdržljivije, lakše se čiste i održivije su. Isto tako preporučuje korištenje višekratne boce za vodu od nehrđajućeg čelika, a kloni se i plastičnih posuda za pohranu hrane.

Pročitajte više