Jedna loša navika povezuje se s bolestima srca, a može biti i okidač drugih tegoba

Foto: Shutterstock

NEDOSTATAK sna problem je koji muči sve veći broj ljudi, a uglavnom je povezan sa stresom, užurbanim načinom života, nezdravom prehranom, sjedilačkim stilom života ili uzimanjem određenih lijekova koji rezultiraju nesanicom.

Kako donosi Express, psihijatar Alex Dimitriu potvrdio je da čak i jedna noć bez dovoljno odmora može dovesti do usporenog razmišljanja, nedostatka energije i razdražljivog raspoloženja sljedeći dan. Naime, objašnjava da nedostatak sna rezultira pospanošću tijekom dana, smanjenom koncentracijom i pogoršanjem pamćenja.

''Ako spavate manje od sedam sati tijekom noći, vaše zdravlje bi moglo biti ugroženo'', objašnjava Dimitriu, koji dodaje da učinci nedostatka sna mogu biti itekako ozbiljni.

"Spavanje igra značajnu ulogu u gotovo svakom tjelesnom sustavu, a nedostatak sna je povezan s poremećajima mentalnog zdravlja, dijabetesom, pretilošću, imunodeficijencijom, kardiovaskularnim bolestima i hormonskom neravnotežom.''

Ono što posebno ističe je činjenica da je nedostatak sna povezan s kardiovaskularnim problemima kao što su:

  • visoki krvni tlak
  • koronarna bolest srca
  • srčani udar
  • moždani udar.

Također dodaje da nedovoljno sna utječe na sposobnost tijela da regulira razinu šećera u krvi, što je posebno loša vijest za dijabetičare.

"S obzirom na sve ove različite i važne utjecaje nedostatka sna, ne čudi što su studije otkrile da je nedovoljno sna povezano s većim ukupnim rizikom od smrti", naglasio je Dimitriu.

Pročitajte više