Jednostavni i učinkoviti načini da izgubite masnoću na licu i riješite se otečenosti

Foto: 123RF

GUBITAK tjelesne težine može sam po sebi biti težak, pogotovo kad nastojimo da bude usmjeren na određeno područje našeg tijela. Dodatna masnoća na licu može izazivati puno frustracija. Iako ne postoji čarobno rješenje ili jednostavan način za mršavije lice, zdrav način života i pridržavanje zdrave prehrane doprinijet će u velikoj mjeri.

Radite vježbe za lice

Prema jednom istraživanju iz 2014., objavljenom u Journal of Clinical & Diagnostic Research, stručnjaci sugeriraju da vježbe za lice mogu pomoći u jačanju mišića lica.

Opuštena koža lica dolazi s godinama jer se smanjuje elastičnost kože i usporava proizvodnja kolagena. Popularna jednostavna vježba koja se preporučuje za mršavljenje i zatezanje kože lica naziva se "stiskanje obraza".

Držite glavu unatrag s bradom podignutom prema gore. Uvucite obraze koliko god možete na pet sekundi. Ponovite do 15 puta za najbolje rezultate. Vježbe za lice mogu pomoći u izgradnji mišićnog tonusa, poboljšanju elastičnosti kože i zatezanju kože lica i obraza.

Dodajte kardio treninge u svoju rutinu

Jedan od vodećih uzroka viška masnoće na licu je ukupan višak tjelesne težine i velik udio masnoće u tijelu. Bilo koja vrsta tjelesne aktivnosti, uključujući kardio vježbe koje povećavaju broj otkucaja srca, rezultirat će sagorijevanjem kalorija. Kombinacija kardio treninga i treninga snage najbolji je način za gubitak tjelesne masti i mršavljenje lica.

Pijte dovoljne količine vode

Prvo što trebate napraviti, kad se ujutro probudite, jest popiti čašu vode. Nastavite piti vodu tijekom dana da biste zadržali pravilnu hidrataciju tijela. Pijenje vode također može dovesti do manje potrebe za grickanjem nezdrave hrane, što rezultira gubitkom težine i ukupnim učinkom mršavljenja, uključujući gubitak masnoće na licu.

Jedno je malo istraživanje pokazalo da je pijenje vode prije obroka dovelo do smanjenja ukupnog broja kalorija pojedenih tijekom obroka.

Ograničite konzumaciju alkohola

Većina alkoholnih pića je visokokalorična, a sadrže malo ili nimalo hranjivih tvari. Iako povremena čaša vina neće poremetiti vaše ciljeve, pretjerivanje s unosom alkohola može uzrokovati natečenost, nadutost i povećanje tjelesne težine. To bi sve moglo pridonijeti neželjenoj masnoći na licu.

Ograničite rafinirane ugljikohidrate

Rafinirani ugljikohidrati jedna su od najgorih namirnica za one od vas koji želite ukloniti neželjenu masnoću na licu. Za razliku od cjelovitih žitarica, rafinirani ugljikohidrati obrađeni su toliko da je većina korisnih hranjivih tvari uklonjena.

Više spavajte

Dovoljna količina sna noću od vitalnog je značaja za zdravu tjelesnu težinu, koja bi neizravno mogla pridonijeti gubitku masnoće na licu. Preporučuje se odraslima da spavaju najmanje 6-8 sati noću.

Pazite na unos natrija

Prekomjeran unos natrija može dovesti do nadutosti i zadržavanja tekućine, što rezultira oticanjem lica. Iako ovo može biti privremeno, lice će vam ostati natečeno ako vaš ciklus prehrane bogate natrijem nije prekinut. Dobro je ograničiti dnevni unos natrija na manje od 2000 mg.

Dodajte više vlakana u svoju prehranu

Uključivanje dovoljno vlakana u prehranu jedan je od najboljih načina za održavanje zdrave težine. Ne iznenađuje da je to također jedan od najpopularnijih načina za gubitak masnoće na obrazima i mršavljenje lica.

Smanjite konzumaciju prerađene hrane

Unos prerađene hrane može dovesti do povećanog rizika od kroničnih bolesti, pretilosti i debljanja. Prerađena hrana obično ima puno masti, rafiniranih ugljikohidrata i natrija. 

Prerađena pića, uključujući zaslađena pića, još su jedan uobičajeni krivac za povećanje tjelesne težine, što vrlo lako može dovesti do neželjenog nakupljanja masti na dijelu lica vašeg tijela.

Bavite se jogom za lice

Joga lica temelji se na tradicionalnoj jogi i jednostavan je način sprječavanja bora učvršćivanjem i zatezanjem kože lica. Zagovornici vjeruju da redovite aktivnosti povezane s jogom lica mogu pomoći u toniziranju, zaglađivanju i umirivanju kože lica i vrata.

Iako možda nije čarobna vježba da biste dobili isklesanu čeljust ili jagodice, svakako je prirodniji način zatezanja kože bez upotrebe punila ili botoksa.

Umivajte se hladnom vodom

Ako primijetite da vam lice izgleda natečeno nakon jutarnjeg buđenja, dio ste većine. Mnogi se ujutro bore s natečenim licem jer se naše stanice kože regeneriraju preko noći. Nakon što operete lice toplom vodom, poprskajte lice hladnom vodom kako biste smanjili upalu i zatvorili pore.

Pročitajte više