Jela je krumpire i izgubila pet i pol kilograma u tjedan dana, ali postoji trik

Foto: Channel 4

GOTOVO svi povremeno uživamo jesti krumpir, no biste li izdržali da tjedan dana ne jedete ništa drugo? Jedna žena je to pokušala, a rezultiralo je gubitkom pet i pol kilograma.

Charmaine je sudjelovala u showu ''How to Lose Weight Well'' koji se emitira na Channelu 4 i sedam dana jela isključivo krumpir. Mogla je odabrati kuhani, pečeni ili pire, začinjen i pripremljen s uljem, ali zabranjeni su joj bili batat, odnosno slatki krumpir, i čips.

U početku je bila zadovoljna ovakvim izazovom, ali nakon nekoliko dana joj je takva prehrana dosadila.

''Dosta mi je krumpira. Naduta sam. Do kraja ovog izazova ću se pretvoriti u krumpir'', rekla je.

Nakon tjedana dana Charmaine je stala na vagu i shvatila da je lakša pet i pol kilograma.

Rezultat se možda doima čudesnim, ali ova i slične dijete su prilično loše za zdravlje. Takozvane brzinske dijete obećavaju instant rezultat, ali usporavaju metabolizam, oslabljuju imunitet, remete rad probavnog sustava, mogu dovesti do dehidracije i uzrokovati srčane probleme te oštetiti kosu i kožu, kao i utjecati na vaše raspoloženje.

Zbog toga su tu epizodu showa mnogi kritizirali na društvenim mrežama.

''Volio bih kada bi ljudi prestali tražiti brza rješenja, to je zdrav razum. Vježbajte više, a jedite manje.''

''Iskreno se nadam da nešto ovakvo Channel 4 neće ponovno emitirati. Loša dijete i nerealni ciljevi koji nisu dugoročno rješenje.''

Ako jedete samo jednu namirnicu, glavni problem leži u činjenici da vaše tijelo ne dobiva sve potrebne nutrijente.

''Prehrana isključivo krumpirom dovest će do manjka vitamina A, E i K, kalcija i selena, esencijalnih masnih kiselina, proteina i vlakana'', pojasnila je nutricionistica Fiona Hunter za BBC i dodala da takva prehrana ne osigurava ni dovoljnu količinu željeza.

Voditelj emisije dr. Xand van Tulleken i sam je upozorio da su ova i slične dijete loše za zdravlje.

''Imajte na umu da, iako su popularne, brzinske dijete nisu uravnotežene, a brz gubitak kilograma može biti opasan i uglavnom ne daje dugoročno održiv rezultat'', kaže.

Pročitajte više