Jesu li sredstva za dezinfekciju ruku loša za vašu kožu?

Foto: 123RF

AKO slijedite preporuke HZJZ-a, posljednjih tjedana češće perete ruke i koristite sredstva za dezinfekciju. Naime, pranje i dezinfekcija ruku ključni su za sprječavanje infekcije.

"Ruke treba prati često i temeljito sapunom i vodom 30 sekundi. Kada sapun i voda nisu dostupni, možete koristiti dezinficijens koji sadrži najmanje 60% alkohola", jedna je od preporuka struke.

Upravo zbog alkohola u dezinficijensima mnogi su se zapitali je li taj naputak i u kojoj mjeri loš za kožu.

"Ponavljana i česta upotreba sredstva za dezinfekciju ruku može izazvati iritaciju na rukama tijekom vremena, pa čak i manja oštećenja zbog suhoće", kaže stručnjakinja za ljepotu i zdravlje kože Sara Waterman te dodaje da "iako se zna da sredstva za čišćenje ruku nisu najbolja za vaše ruke, usred epidemije koronavirusa nužno je nastaviti ih koristiti". 

"Pretjerano pranje ruku i korištenje sredstava za dezinfekciju ruku s vremenom će iscrpiti prirodnu zaštitnu barijeru kože", dodaje Waterman za Metro.

Zbog toga ruke mogu postati suhe i bolne, ali stručnjaci smatraju da je to bolji izbor nego zaraza koronavirusom.

"Što je češće moguće nanosite hidratantnu kremu na ruke nakon svakog pranja", savjetuje Waterman.

Također, kaže da možete nanijeti hranjivu, hidratantnu masku ili kremu za ruke te je ostaviti da djeluje i upije se u kožu preko noći.

Pročitajte više