Kad ste bolesni, žudite za toplom juhom, ali ova hrana puno je bolji izbor

Foto: Pexels

BITI bolestan nikada nije zabavno. Simptomi poput grlobolje i curenja nosa itekako su neugodni i mogu nam suzbiti apetit, čak i otežati konzumaciju hrane. Ipak, kada ste bolesni, važno je unositi puno hranjivih tvari kako biste pomogli svom tijelu da se izliječi. 

Iako možda žudite za toplom juhom kada ste bolesni, dijetetičarka Jessica Ball za Eating Well kaže da postoji puno bolji obrok, a to je smoothie od manga i đumbira. Ovaj ukusni zalogaj ima nekoliko umirujućih atributa koji ga čine izvrsnim izborom za upaljeno grlo i iscrpljen organizam.

Za početak, ukusan je i osvježavajuć te može doslovno pomoći u hlađenju upaljenog grla. S druge strane, njegova priprema traje samo 10 minuta, što je važna stavka ako ste bolesni i nemate energije te žudite za krevetom. 

Sastojci: 

  • pola šalice kuhane, ohlađene crvene leće
  • šalica smrznutih komadića manga
  • 3/4 šalice soka od mrkve
  • žličica svježe naribanog đumbira
  • žličica meda
  • prstohvat mljevenog kardamoma
  • tri kockice leda

Priprema

Sastojke stavite u blender i blendajte dvije do tri minute, odnosno dok ne dobijete glatku smjesu.

Ukusan napitak obiluje vitaminom C, koji pomaže u održavanju zdrave imunološke funkcije i suzbija upalu, klasičan simptom prehlade. Sok od mrkve i smrznuti komadići manga osigurat će da je tijelo hidrirano. Također, leća će vas nahraniti cinkom, mineralom koji je vrlo važan za ublažavanje simptoma prehlade ili gripe. Osim toga, leća dodaje i proteine, koji će pomoći tijelu da se izliječi.

Posljednji, ali ne manje važni, su đumbir i med koji sadrže snažne protuupalne spojeve i mogu pomoći u ublažavanju neugodnih simptoma.

Pročitajte više