Kako menopauza mijenja vaš mozak? Dolazi do problema s pamćenjem, depresije...

Foto: 123RF

MOZAK žena se mijenja tijekom menopauze. Promjene su uglavnom privremene, ali zašto se uopće događaju i kakve osjećaje mogu izazvati?

Menopauza je prirodni dio starenja, a obično se događa kada je žena u dobi između 45 i 55 godina. Do nje dolazi kada razina estrogena u tijelu počne opadati. U to vrijeme menstruacije postaju rjeđe ili mogu naglo prestati, a nakon što nastupi menopauza, žene neće moći zatrudnjeti prirodnim putem.

Simptomi uključuju:

valunge

neredovite menstruacije

poteškoće u spavanju

tjeskobu i gubitak samopouzdanja

loše raspoloženje, razdražljivost i depresiju

noćno znojenje

suhoću rodnice tijekom vođenja ljubavi

smanjen libido (seksualni nagon)

probleme s koncentracijom ili pamćenjem

debljanje

slabu kontrolu mjehura.

Kako menopauza mijenja vaš mozak?

Prijelaz u menopauzu i pad razine hormona mijenjaju strukturu mozga i potrošnju energije. Volumen sive tvari u mozgu - koju čine živčane stanice - smanjuje se, zajedno s bijelom tvari, kako estrogen postaje sve niži. Utvrđeno je i da područja mozga povezana s pamćenjem i percepcijom gube razinu glukoze - što objašnjava zašto mnoge žene u menopauzi pate od problema s pamćenjem.

Što se događa kad dođe do tih promjena?

Iako ovo zvuči pomalo zastrašujuće, sve ove promjene su sasvim normalne i mozak žena ih uglavnom kompenzira. U novom istraživanju utvrđeno je da su pojačan protok krvi i stvaranje molekule zvane ATP glavni izvori energije stanica.

Koliko menopauza utječe na zdravlje kasnije u životu?

Nema puno podataka o utjecaju prolaska kroz menopauzu na žene kasnije u životu.

Tijekom menopauze i perimenopauze razina estrogena oscilira i na kraju opada. Estrogen štiti ženski mozak od starenja i potiče neuralnu aktivnost. Znanstvenici misle da su hormonalne promjene koje se događaju u prijelazu, koje uzrokuju promjene na mozgu, također ono što pokreće klasične simptome menopauze. Tada mogu nastupiti valunzi, noćno znojenje, poteškoće s pamćenjem i poremećaji sna uz anksioznost, depresiju i umor, navodi The Sun.

Pročitajte više