Kardiolozi jednoglasni: Biljna prehrana je ključna za zdravlje srčanih bolesnika

Foto: Pexels

JEDNA od najvećih međunarodnih konferencija o intervencijskoj kardiologiji održana je prošlog vikenda u Washingtonu, a na njoj su sudjelovale više od tri tisuće intervencijskih i endovaskularnih stručnjaka.

Konferencija koju organizira MedStar Heart & Vascular Institute služi kao forum za stručno obrazovanje liječnika i djelatnika zdravstvene zaštite o novoj kardiovaskularnoj tehnologiji i intervencijskim procedurama na tom području.

Ove godine glavna govornica bila je bivša prva dama Michelle Obama. Osim toga, prvi put konferencija je uključivala cijelu sesiju o prehrani, a zanimljivo je da o tome uopće nije bilo rasprave. Svi kardiolozi na tribini složili su se da su biljna prehrana i prehrana u kojoj prevladavaju biljke najvažnije za srčane bolesti.

Liječnica Kim Williams, bivša predsjednica Američkog kardiološkog koledža, započela je sa zasjedanjem i prezentirala važnost biljne prehrane u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Osim nje, dr. Danielle Belardo predstavila je raspravu o tome kako kardiolozi mogu integrirati biljnu prehranu u svoju praksu. Na kraju, dr. Rob Ostfeld predstavio je mediteransku prehranu u kojoj prevladavaju biljne namirnice i njezin pozitivan utjecaj na oporavak nakon srčanog udara.

Dr. Ethan Weiss predstavio je povijest i znanost iza keto dijete, ali naglasio je i važnost biljaka i minimiziranje zasićenih masnoća. Prema njegovom mišljenju, takva prehrana je najzdraviji odabir za kardiovaskularne bolesnike.

Dr. Angela Taylor tada je predstavila prednosti biljne prehrane u liječenju bolesnika s akutnim koronarnim sindromom, dok je dr. Eugenia Gianos predstavila utjecaj prehrambenih intervencija na kardiovaskularni rizik te istaknula važnost mediteranske i biljne prehrane bogate voćem, povrćem, mono i polinezasićenim mastima, piše Planet-Based News.

Pročitajte više