Kiropraktičar upozorava: Nikada ne biste trebali spavati u ovom položaju

Foto: Shutterstock

Nije uvijek lako navečer zaspati. Nesanicu može uzrokovati niz čimbenika, uključujući stres, tjeskobu, bolest i bol. No, jedan stručnjak upozorio je da nije važno samo sedam do devet sati noćnog sna, već i u kojem položaju spavamo.

Kiropraktičar Tony Nalda, koji vodi Centar za smanjenje skolioze u SAD-u, pozvao je ljude da ne spavaju na trbuhu. Kaže da bi taj položaj mogao dovesti do brojnih problema s vratom i leđima, disanjem i kralježnicom te kardiovaskularnih problema.

"Spavanje na trbuhu opterećuje vrat jer morate okrenuti glavu na jednu stranu da biste disali. To može uzrokovati stezanje mišića, upalu i bol. Ako već imate problema s vratom i leđima, spavanje u ovom položaju gotovo će ih sigurno pogoršati", rekao je dr. Nalda.

Spavanje na trbuhu utječe na disanje, a manji unos kisika remeti kvalitetu sna.

"Spavanje na trbuhu također stvara dodatni pritisak na kralježnicu, potencijalno opterećujući kralješke i okolne mišiće", kaže kiropraktičar.

Na kraju, spavanje na trbuhu je, kaže, problematično jer stvara pritisak na srce što otežava cirkulaciju krvi.

"S vremenom to povećava rizik od kardioloških problema, pogotovo ako već imate neke simptome. Ako vam je teško disati duboko, to može dovesti do povišenog krvnog tlaka", napomenuo je.

Također je upozorio da spavanje na trbuhu tjera vaš vrat u iskrivljen položaj, što može dovesti do migrena, tenzijskih glavobolja i drugih neuroloških problema. Neprirodan kut može također stegnuti živce, što dovodi do nelagode, obamrlosti ili trnaca u rukama i šakama.

Kao najbolji položaj za spavanje izdvojio je spavanje na leđima koje "održava prirodnu krivulju kralježnice i smanjuje pritisak na zglobove".

"Alternativno, spavanje na boku poboljšava zdravlje srca i smanjuje hrkanje", zaključio je, prenosi Express.

Pročitajte više